Itt van a legfrissebb szaktanári vélemény a pénteki németérettségiről!

A SuliLife-nak nyilatkozó neves német tanárt kérdeztük arról, hogy mi a véleménye az idei németérettségiről!

Mit gondolsz az idei évben mennyire volt nehéz a német a tavalyihoz képest, milyennek ítéled a feladatokat?
Nem volt könnyebb és nem volt nehezebb, mint az eddigi években. Átlagos, viszonylag egyszerűen megoldható feladatsort kaptak a diákok. Szövegértéses feladatokban előfordult interjú, baráti téma, cukrozott italok WHO ajánlása alapján, tehát általános témák.

Volt benne némi humor is, az egyik feladatnál Garfield is előkerült.Forrás: --

Melyik volt a legnehezebb feladat?
Hallott szöveg értésénél a harmadik feladat egy kicsit nehezebb volt, mint a többi, mert annál maguktól kellett kitölteni a hiányzó információkat és ott nem volt elég körülbelül érteni a szöveget. Volt benne némi humor is, az egyik feladatnál Garfield is előkerült. Összességében véve azt mondhatom, hogy korrektnek ítélem az idei feladatsort.

Idegen nyelvnél még fontosabb az, hogy milyen a kiejtése, spontán mondatalkotása a diáknak. Te ezt hogy látod? Mennyire rossz, hogy idén nincsenek szóbelik?
Szerintem nagyon rossz, így gyakorlatilag egy teljes készségszint kiesik. Aki szóban jó - már pedig aki egy kicsit tudja az adott nyelvet, az szóban jó - annak óriási hátrány a szóbeli hiánya. Ráadásul így minden egy lapra van feltéve, ha rosszul sikerül az írásbeli, nem tudja felhúzni a szóbelivel.

Mit gondolsz arról, hogy a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani?
Míg az érettségi tárgyak esetében nem szedhető szét az írásbeli és a szóbeli, addig a nyelvvizsgánál igen: ha az egyik megvan, arról megkapja a bizonyítványt. Egy kicsit olyan ez, mintha csak írásbeli nyelvvizsgát tennének most a diákok, tehát az lenne az ésszerű elbírálás, hogy ezzel egyenértékű írásbeli bizonyítványt kapnak érte. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a pandéma egy extrém helyzet, nem a diákok hibája, hogy nem lehet szóbeliket tartani és ezért nem őket kell büntetni azzal, hogy nem kapnak érte teljes értékű nyelvvizsgát.