Érettségi 2021: Ezt várják el tőled kémia középszinten!

A főbb tárgyak után még egy utolsó nagy levegővétel kell, hogy lezárd a középiskolai éveket? Sorozatunkban korábban megmutattuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján, most pedig következzen egy tárgy a második hétről, a kémia középszintű vizsga!

Ha ezt a cikket olvasod, akkor máris kioszthatunk neked egy vállveregetést, hiszen túljutottál az érettségi javán, a nehezén. Levizsgáztál a főbb tárgyakból, és akárhogyan is sikerültek, talán éppen az a felszabadító érzés jár át, hogy a kémia középszintűvel az utolsó erőpróba áll előtted, utána pedig jöhet a gondtalan nyár.

Ráadásul, aki a kémiát érettségi tantárgynak választja, az nem idegenkedhet tőle, így nem tör ki a frász olyan kifejezésektől, mint például geometriai izoméria vagy a lúgos hidrolízis.

Lélegezz tudatosan, mi meg segítünk neked, hogy május 10-én, 8 órától szépen, jó eredménnyel zárd le az érettségik sorát, mutatjuk, mi vár rád a kémia középszintűn!

Kompetenciák sora

Ne az utolsó percekben kezdd el böngészni az Oktatási Hivatal kerek 60 oldalas leírását, mert még a végén úgy érezheted, hogy tovább nyújtózkodsz, mint ameddig a takaród ér... Aggodalomra azonban semmi ok, a kompetenciák terén nem érhetnek különösebb meglepetések, a természettudományi tárgyaknál megszokott elvárásoknak kell megfelelnek.

Ehhez hozzátartozik például a modellekben gondolkodás vagy a követelményekben szereplő fogalmak definiálása, továbbá a struktúrák és a funkciók összekapcsolása. Viszont alapvető matematikai ismeretek alkalmazása nélkül a kémia középszinten sem lehet messzire jutni.

Témakörök

A terjedelmes leírás döntő része csupán négy témakör taglalásán alapul:

 • általános kémia
 • szervetlen kémia
 • szerves kémia
 • kémiai számítások

A konkrét követelmények felvázolásakor szokás szerint külön oszlopban látjuk az emelt szinthez szükséges tudnivalókat, amelyeket a középszinthez mért pluszként kell értelmezni, így ezért aztán neked nem is lesz velük dolgod.

Az egyes témáknál fogalmi szintet határoznak meg, illetve feltüntetik, mit kell értened és értelmezned, illetve tudnod. Hogy rögtön az elsőt vegyük példának, az atomszerkezetből: a fogalmi szintet az atom alkotórészei jelentik, érteni azt kell, hogy mi az atom semlegessége, míg alkalmazáshoz „az elemi részecskék száma, a rendszám és a tömegszám közötti kapcsolat" tartozik.

Egyébiránt az atomtól, a periódusos rendszeren és a kémiai kötéseken át az elektrolízisig szalad az általános kémiai témakör. A szervetlen kémiában pedig az alábbi témák kerülnek elő:

 • a hidrogén
 • a nemesgázok
 • a halogénelemek és a vegyületeik
 • az oxigéncsoport elemei és vegyületeik
 • a nitrogéncsoport elemei és a vegyületeik
 • a széncsoport elemei és vegyületeik
 • a fémek

A szerves kémiában már egy szintet léphettek, a szerves vegyületek általános jellemzőiről és a különböző szerves vegyületekről adtok számot. Ha jól felkészültök, akkor olyasmivel sem lehet titeket zavarba hozni, mint a biuretpróba vagy reverzibilis és irreverzibilis koaguláció. Utolsóként következnek a kémiai számítások, amelyeknél szükség lehet a zsebszámológépre is.

Néhány mankó

S ha már számológép: ez a vizsgán használható kevés segédeszköz egyike, ám természetesen csak olyan modell, amely nem alkalmas a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére. A másik a függvénytáblázat a periódusos rendszerrel.

Szóbelizned csak akkor lehet, ha az írásbelin elérted a 12 százalékot, ám a 25-t nem, de ezzel az eshetőséggel ne is számoljunk. Maga az írásbeli csak két órát vesz igénybe, ezalatt egy feladatsort kell megoldani, amelyben szerepelhetnek feleletválasztós kérdések, táblázatkiegészítés vagy elemző, továbbá számítási feladatok.

Pakolj be mindent az érettségire, és akkor már csak a kémiára kell koncentrálnod.