Miért érdemes eszperantóul tanulni?

Szükséged van egy nyelvvizsgára a felvételi többletpontokhoz, vagy esetleg az alapdiplomád vagy a mesterdiplomád kiváltásához szükséges egy második nyelvvizsga? Tanulj eszperantóul, ugyanis ez a legkönnyebben elsajátítható nyelv, melyet mindenhol el is fogadnak.

Akárcsak a többi nyelv esetében, úgy eszperantóközépszintű (B2) nyelvvizsga esetén is 28 többletpontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsga esetén pedig 40 többletpontot kaphatsz. Emellett érettségi vizsgát is tehetsz eszperantóból, idén ez május 21-én reggel 8 órától kerül megrendezésre.

Az eszperantó egy nemzetektől független, egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, élő nemzetközi nyelv, amely az egyszerű és logikai alapokra épülő nyelvtana miatt a nemzeti nyelveknél sokkal gyorsabban sajátítható el.

Míg más nyelvek esetében akár évekbe is telhet, hogy olyan szintre fejleszd magad, hogy sikeres középfokú nyelvvizsgát tegyél, addig az eszperantó nyelv esetében ez négy hónap.

Leginkább azt javasoljuk, hogy kis, legfeljebb 4-5 fős csoportokban tanuljatok, ugyanis nagyobb létszám esetén a nyelvoktató tanár figyelme szétforgácsolódik, és neked sem jut megfelelő idő a gyakorlásra egy adott órán.

A 4-5 fős csoportban történő tanulás azért jobb az egyéninél, mert ezesetben a nagy megmérettetés előtt több személyt is hallasz eszperantóul beszélni, nem kizárólag a tanárodat.

Az eszperantó nyelv zászlajaForrás: Pixabay

Az eszperantót egyébként az élet minden területén használják: vannak eszperantó könyvek, versek, filmek, zenék, koncertek, szakkönyvek, weboldalak. Továbbá van számos közösség hazánkban is, akik csak azért gyűlnek össze heti / havi / éves szinten, hogy ezt a nyelvet beszéljék és a kultúráját továbbépítsék. Emellett szoktak még kirándulásokat is szervezni.

Az eszperantó vizsga esetében pont ugyanazokat a tippeket javasoljuk, mint más nyelvvizsgákra, írásbelin és szóbelin egyaránt.