Hogyan tanulj hatékonyan nyelveket?

Minden nyelv elsajátítása során nemcsak a szavak fontosak, hanem a nyelvtan, a kiejtés, és sok minden más is. Azonban csak nyelvtannal és csak kiejtéssel nem lehet beszélni, tehát mégis a szótanulás a legfontosabb.

"A legtöbben ismételgetéssel tanulnak szavakat. Ez a leggyakoribb, és a legrosszabb tanulási módszer. Azért rossz, mert ebben a folyamatban nincs aktív részvétel. Emiatt pedig, amit ismételgetéssel tanulunk, annak körülbelül a 60 százalékát az első órában elfelejtjük. Ez egyrészt sok idő és sok energia, másrészt pedig nem hatékony" - mondta a SuliLife-nak Tölgyesi Zsuzsa, nyelvtanár és coach.

"A kutatások azt mutatják, hogy az a jó, hatékony, időtakarékos módszer, hogy amikor tanulsz, akkor odavonzod valamivel a figyelmed, és amit tanulsz, azzal valamit csinálsz. Nem csak ismétled. Például elgondolkozol azon, hogy a te életedben, az a szó vagy kifejezés, miért fontos. Te mit mondanál azzal a kifejezéssel magadról vagy az életedről. Elgondolkozol azon, hogy milyen érzéseket kelt benned az a kifejezés" - folytatta a nyelvtanár, aki korábban az érettségivel kapcsolatos vizsgadrukk lehetséges hasznosítát mutatta meg nektek. Az is jó lehet, ha az adott szóval mondatot alkotsz a fejedben és megpróbálod a szinonímáit is felsorolni magadban.

Van egy kiváló szótanulási technika, úgy hívják, hogy kulcsszó módszer. Ennek az a lényege, hogy van egy idegen nyelvű szó, ehhez keresel egy hozzá hangalakjában hasonló magyar szót. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, mi lehet az oka, hogy egy szó ott van a nyelved hegyén, mégsem tudod kimondani.

Ami még nagy segítség, hogyha nem azzal töltjük az időnket, hogy újraolvassuk a szótárban a szavakat, hanem úgy próbálod meg kis idő elteltével felidézni a szavakat magadban, hogy nem használsz semmiféle segédeszközt.

"Szerintem a kéttannyelvű gimnázium kiváló színtere a nyelvtanulásnak. Az én gyermekem is ilyenbe járt. Sőt, szerintem nem csupán nulladik évfolyam lenne szükséges, hanem még egy mínusz egyedik is, plusz egy nyelvvel. És esetleg egy mínusz kettedik egy harmadik nyelvvel - ha már nyelvtanulásról van szó" - zárta gondolatait Tölgyesi Zsuzsa.