Mi az az SMS-nyak? Így kerülheted el!

Tudtad, hogy a fiatalok egyre nagyobb hányadát sújtja az SMS-nyak nevű jelenség? Sajnos az elmúlt években egyre többeknél diagnosztizálnak olyan súlyos gerinc elváltozásokat, amelyeket az okostelefon túlzott használata idéz elő.

A technológia térhódítása miatt egyre több ember szenved napi szinten fej-, nyak- vagy hátfájástól, és a sort lehetne tovább folytatni. A kutatások szerint a fiatalokat átlagban akár napi négy órára is beszippantja az internet, az állandó online jelenlét, miközben sajnos kevésbé figyelnek oda a helyes testtartásra.

De mi is az az SMS-nyak?

Egy átlagos emberi fej tömege kb. 4,5 kg. Ha te a mobilodat lehajtott fejjel bámulod, akkor ennek a súlynak a többszöröse folyamatosan terheli a nyaki gerincszakaszodat. Erre a kibillent helyzetre az izmaid is azonnal reagálnak:

  • vannak izmok, amelyek megrövidülnek
  • vannak, amelyek megnyúlnak
  • megbomlik az izomegyensúly

Ha túl gyakran és túl hosszú ideig áll fenn ez a kényszertartás, akkor sajnos a gerinc deformálódik és meszesedés, porckopás vagy akár porckorongsérv is kialakulhat, ha sokat telefonozol így, akkor akár már tinédzserkorban is! Ahhoz, hogy ezt kompenzálni lehessen, legalább ugyanennyi időt kellene szánni mozgásra a kóros folyamatok ellensúlyozásának érdekében. El kell hogy keserítsünk, ha azt gondolod, hogy napi pár fekvő vagy előregörnyedt biciklizés segíthet ennek a folyamatnak a visszafordításában.

Egyszóval: fel a fejjel!Forrás: 123RF

Te is a mobiloddal kelsz, fekszel?

Már reggel az ágyban végigpörgeted az Instát? Idegen nyelvet is mobil applikáción keresztül tanulsz? Ez esetben jó eséllyel pályázol az SMS nyak diagnózisra. Íme néhány apró trükk, amit bevethetsz, hogy megelőzd a bajt:

  • Légy mindig mozgásban! A hosszú tanulás és munka közben is szánj néhány percet az izületeid, izmaid védelmére.
  • Ne bámuld a képernyőt ágyban ülve, fekve.
  • A mosdóba végképp ne vidd magaddal a kütyüket!
  • Ülés közben emeld meg a képernyődet szemmagasságig, ezzel támogatva a gerincedet.
  • Telefonhasználat alatt se lefelé tekints, emeld a készüléket az arcod elé.
  • Szánj időt a változatos sportra, nyújtásra heti rendszerességgel.

Ha ezeket az apró változtatásokat sikeresen alkalmazod, a gerinced is meghálálja, kevésbé fognak kínozni nyak- és hátpanaszok, vagy ismeretlen eredetű fejfájás.
Egyszóval: fel a fejjel!

Forrás: SportsLife.hu