A vállalatok jelentős adókedvezményt kapnak a tanulók után

Benyújtották az Országgyűlés elé az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzési törvényt módosító javaslatait.

A duális partnerek tanulónként akár havi 250 000 forintos adókedvezményben is részesülnek, és diákigazolványt kaphatnak a szakképző intézményben felnőttképzési jogviszony keretében szakmai oktatásban résztvevők is. Korábbi cikkeinkben már bemutattuk nektek a duális képzést, valamint írtunk arról, hogyan lehet duális képzésre jelentkezni.

A szakképzés és a felnőttképzés rendszereinek folyamatosan igazodniuk kell a technikai fejlődéshez és a környezeti változásokhoz. A törvénymódosítás az elindult képzésekről és az új intézmények működéséről, a szeptemberben indult tanévben összegyűlt tapasztalatokra reagál. A javaslatok a szakképzés és a gazdaság szereplőitől érkeztek, és a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összegzett kezdeményezéseken alapulnak.

Forrás: Shutterstock

A megújult szakképzési rendszerben a technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak, ahol a gyakorlati ismeretek elsajátításán van a hangsúly. Ezért is fontos, hogy minél több tanuló szakirányú oktatása valósulhasson meg vállalati környezetben, akár leendő munkáltatóiknál. A szakképzés népszerűségének növekedése új lehetőségeket teremt a gazdasági szereplők számára is.

A megújult rendszerben a tanulószerződést szakképzési munkaszerződés váltotta fel, így változott az adózási rendszer. A tanuló a vállalat munkavállalója, akit az elvégzett tanulmányai, munkája ellenértékeként a korábbi juttatásoknál lényegesen magasabb összegű – akár a mindenkori minimálbérrel megegyező, de legalább annak 60 százalékát kitevő mértékű – munkabér illet meg. A munkáltatót ebben a körben szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulási és személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nem terheli.

A 2020-ban indult új rendszerben átlagosan 30 százalékkal nőtt az oktatók bére. A megújult szakképzés előnyeit egyre több gyerek és szülő ismeri fel: a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot idén is technikumba vették fel.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium