Te is így készültél a spanyol érettségire?

A távoktatás során az egyik legnagyobb kihívást az idegen nyelvű tantárgyak jelentették. Most mutatjuk, hogyan készült Raul Rubio Lopez, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium spanyol lektora csoportjaival, hogy biztosan ötösre vizsgázzanak!

Ahogy már arról korábban írtunk, az idei érettségi során a szóbeli vizsgák a járványhelyzet miatt elmaradnak. Ezért különösen fontos egy jó írásbeli vizsga, amire a spanyol esetében emelt és középszinten május 20-án reggel 8 órakor kerül sor. A nyomtatott szótárt semmiképp ne hagyd otthon, hiszen az íráskészség során sok értékes pontod múlhat rajta. Most nézzük, miképp lehetett a távoktatás alatt is ötösre felkészülni a vizsgára!

Fotó: Raul Rubio Lopez, spanyol tanár

 

Hogyan zajlottak az online órák az utolsó hónapokban?

Ez a tanév nem volt egyszerű, hiszen nemcsak a hallgatók ösztönzése jelentett kihívást, hanem a saját motivációm fenntartása is. A Moodle és Google Classroom használatán kívül létrehoztam egy saját weboldalt a tantárgyhoz, ahová magyarázó videókat és jegyzeteket töltöttem fel, de az online kapcsolattartás az idegen nyelvű tárgyak esetében még így is különösen nehéz volt.

Mi okozta a legnagyobb kihívást?

Ugyanazt a fizikai kontaktust egy képernyőn keresztül nem lehet visszaadni, mint személyesen, de tanárként éreztetnem kellett a diákjaimmal, hogy mellettük állok bármilyen probléma esetén, akkor is, ha nem találkozunk naponta az órákon.

Hogyan lehetett így a teljes mértékű érettségire való felkészítést biztosítani a diákoknak?

A 12. évfolyamosok óráit ugyanúgy tartottam, mint bármelyik másik osztályét, a különbség annyi, hogy sokkal több gyakorlati feladatot adtam. Az itteni érettségi modellt követve minden egyes feladat típusára felkészültünk. Ez a diákok nagyobb önállóságát és felelősségét is megkövetelte, hiszen minden megoldás elérhető online, de ők is belátták, hogy a hibákon keresztül tanulunk hatékonyan.

Mit gondol a feladat típusokról és a nehézségi szintről, amit itt egy érettségiben megkövetelnek?

Spanyolországban teljesen más az érettségi rendszer. Ott a kötelező iskolai éveket befejezve aki az érettségit választja két éven keresztül kizárólag azokat a tárgyakat tanulja, amiből vizsgázni fog. Itt csak az utolsó év második fele szól kimondottan az érettségiről. Ebből adódóan úgy gondolom a feladatok barátságosabbak a diákokkal szemben, ugyanakkor nagyon változatosak és sokrétűek. Azt a tanácsot ismételgetett egyfolytában a diákjaimnak, hogy a feladatokat a begyakorolt rögzített sémák szerint hajtsák végre.

Kíváncsi vagy milyen trükkökkel segítették a diákokat a spanyol oktatók? Tarts a SuliLife-fal a spanyol érettségi előtti napokban és éld át velünk az utolsó kihívásokat is!