Szaktanár véleménye: Erre mindenképp figyelj a holnapi spanyol érettségin

Május 20-án reggel 8 órakor kerül sor a spanyol emelt és középszintű érettségire. Most megosztjuk veletek azokat a szaktanári tanácsokat, hogyan legyen biztosan ötös a vizsgád.

Higgadtság, nyugalom, a feladat pontos leírása, értelmezése és értelemszerű megoldása. A logikus gondolkodás, a tanultak megfelelő alkalmazása mind-mind olyan hasznos tanács, amit nem árt az utolsó pillanatban is mondogatni magadban az érettségi előtt. A subjuntivo ragozásának újabb átismétlése helyett, sokkal fontosabb, hogy tiszta fejjel ülj neki.

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium spanyol lektorát, José Alberto Romero León oktatót kérdeztük arról, ő milyen tanácsokat és trükköket osztott meg diákjaikkal az érettségi előtt.

Fotó: José Alberto Romero León, spanyol tanár

„A legjobb tanács, amit a diákoknak adhatok, az, hogy napi szinten használják a spanyol nyelvet" - kezdte José Romero. - „Az internetes források rengeteg gyakorlási felületet biztosítanak, amit minden nap (még a nyári szünetben is) alkalmazni kell. A zene például kiváló forrás a nyelvtanuláshoz, amivel nem a megszokott iskolai keretek között lehet átismételni a szókincset. A Lyricstraining az egyik legjobb felület a magnóhallgatásos feladatrész gyakorlására. Nemcsak a hallott szöveg megértését lehet tesztelni, hanem az új szavak elsajátításának gyakorlásához is segít." - emelte ki José Romero az ő biztos módszerét az érettségire való felkészüléshez.

Azt is hozzátette, hogy a járványhelyzet miatt számtalan platformot használt a diákok oktatását segítve, többek között a Google Meet, az Educaplay, a Kahoot, a Quizziz és a Youtube felületeit. Ugyanakkor kiemelte, hogy az online oktatás miatt merőben másként kellett előkészítenie az órákat: „A nyelvtani leckéket és a szókincset hozzá kellett igazítanom ezekhez az eszközökhöz, hogy a diákoknak több lehetőségük legyen a spanyol nyelv megértésére és megtanulására. Az oktatási koncepcióm humanista. Úgy gondolom, hogy egyetlen digitális vagy technológiai eszköz sem pótolhatja a tanár és diák közötti kapcsolatot, amelynek létre kell jönnie a siker érdekében ."

Gyakorlás, ismétlés és pihenés! Ez a három szó határozza meg a vizsga előtti utolsó napot, ami során a SuliLife is elkísér. Tájékozódj első kézből az érettségik minden pillanatáról!