Így legyen energiád az utolsó érettségire is

A vége felé közeledve, egyre inkább hívogat a nyári szünet, pihenés és kikapcsolódás. Ha viszont még május végére is maradtak érettségi vizsgáid, mutatjuk hogyan tarts ki az utolsó hetekre is.

Engedj a csábításnak

Ha a legtöbb barátod már letudott minden vizsgát, de neked még a fejed felett lebeg az az utolsó tárgy, úgy érezheted kimaradsz valamiből. Semmi értelme annak, hogy a könyved felett századszorra is ugyanazokat a sorokat olvasod, miközben arra gondolsz, hogy Janiéknál milyen jót bográcsoznak a többiek. Köss magaddal kompromisszumot!  Az esti két-három órás kikapcsolódásért cserébe a nap többi részében csinálj meg újra egy érettségi feladatsort, ismételd át a legnehezebb részeket, így tiszta lelkiismerettel engedhetsz a baráti meghívásnak. A pihenés és kikapcsolódás viszont ne facebookot vagy instagramot jelentsen, hanem minőségi időt a szeretteiddel.

Aludj eleget

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. Hacsak nem alapvetően éjjeli bagoly típusú tanuló vagy és eddig is esti órákban értetted meg a másodfokú egyenlet megoldó képletét, akkor ne most szokj rá az éjszakába nyúló tanulásra. Sokkal többet ér, egy kiadós alvás, mint hajnali háromkor az íróasztalod felett gubbasztani. Kevesen vannak, akik ekkor aktívabbak és ténylegesen tanulni tudnak. Ha te sem tartozol közéjük, akkor jobb az ágyadban tölteni az esti órákat, hogy másnap kipihenten tudj koncentrálni.

Forrás: 123rf

Mozogj és levegőzz

A koronavírus alatt fokozottan igaz, hogy mozgásterünk sokszor leszűkül a szoba és konyha közötti útvonalra. Ha te is hajlamos vagy napokig ki se tenni a lábad, akkor az érettségi utolsó hajrájában ezen változtass. Az órás tanulások között menj ki a kertbe, vagy a közeli parkba sétálni egyet, a mozgás mellett a friss levegőre is szüksége van az agyadnak. Amennyiben semmiképp nem fér bele az idődbe a szabadtéri levegőzés, akkor is van megoldás! Nyitott ablak mellett végezz egyszerűbb tornagyakorlatokat a szobádban, garantáltan felfrissülsz két tanulás között. A hátad és gerinced pedig különösen hálás lesz az egész napos ülés után.

Maradj motivált

Az utolsó vizsgákra is pontosan ugyanúgy gondolj, mint az érettségi első napjaira. Emlékezz vissza, akkor mi adott erőt ahhoz a teljesítményhez. Motiváljon az egyetemre való bekerülés, hogy a legjobb tudásod szerint írd meg utolsó középiskolai számonkérést. A tanulás motivációját persze tárgyilagosan is növelheted. Egy átismételt lecke utáni csoki, az érettségi utolsó vizsgája utáni jól megérdemelt ajándék. Csak pozitív gondolatok körül járjon az eszed, olvasgasd kedvenc idézeteidet és zárj ki minden negativitást. Évente több százezer hozzád hasonló diák érettségizik le, neked is menni fog, te is képes vagy rá, meg tudod csinálni, hiszen hány évig készültél rá.

Az utolsó érettségi vizsgák során is veled marad a SuliLife, ahol első kézből értesülhetsz a megoldásokról.