Választható érettségi tárgy fenntarthatóságból?

Az egyik közoktatási témahét témájából, a fenntarthatóságból már tankönyv is van, hamarosan pedig arra is sor kerülhet, hogy érettségizni is lehessen belőle.

A környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjában Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatójával.

A közoktatásban három témahetet tartanak jelenleg, a fenntarthatóság, a digitalizáció, illetve a pénzügy és vállalkozás területén, melyek célja, hogy a fiatalokat felkészítse az előttük álló kihívásokra. A fenntarthatósági témahét az ENSZ fenntartható fejlődési célok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéséből ered – mondta Áder János a podcastben.

Matolcsy Miklós cselekvő programnak nevezte a témahetet, melyben a hangsúly a diákok aktivitásán van. Ezt jól alátámasztja az a 11 ezer tanuló által kitöltött kutatásuk is, melyből kiderül, hogy a diákok jelentős problémának tartják a zajszennyezést, az illegális hulladéklerakást, az élővizek tisztaságát és szennyezettségét.

Az államfő hangsúlyozta, nagyjából minden harmadik magyar iskola részese a programnak, és a fenntarthatósági témahéten közel 400 ezer diák vesz részt. Idén az erdő, a divat és az elektromos közeledés fenntarthatósággal való kapcsolatát helyezték a középpontba.

Mindemellett az év elején elkészült egy hét fejezetből álló, Zöld Föld című tankönyv, mely olvasmányos formában mutat be fenntarthatósági kérdéseket 9-10. osztályosoknak. Viszont nem szimplán egy tankönyvről van szó, kerettantervet, munkafüzetet, pedagógiai módszertani kézikönyvet, valamint 30 órás akkreditált pedagógusképzést is tartalmaz a programjuk, amelynek bevezetéséről már 200 iskola döntött.

A kezdeményezés hosszabb távú tervei között szerepel a már készülő, 11-12. osztályosoknak szánt tankönyv kiadása, valamint az is, hogy a tananyag az érettségi vizsgán választható tantárgyként is megjelenjen.

Forrás: MTI