Bullying? Van megoldás!

Lassan véget ér az iskolaév és sok kis kamasz fellélegzik, ám egy részük nem a dolgozatok miatt ránehezkedő nyomás alól szabadul fel, hanem társai zaklatásától. A bullying, azaz a kortárs bántalmazás egyre hangsúlyosabb problémaként jelenik meg napjainkban. Megelőzhető, kezelhető a probléma? Mikor szükséges egy felnőtt segítségét kérni? Mi segítünk!

Az UNICEF rendszeresen végez négyévente felméréseket a 13-15 éves korosztályban, akik közül szinte minden harmadik gyerek átesett már a zaklatás valamely formáján. Annak a skálája elég széles, hogy mit is nevezünk bullyingnak. Négy alfaját különböztethetjük meg, melyek a fizikai, a verbális, a kapcsolati és a cyberbullying kategóriákat képviselik.

A fiúk körében a fizikai bántalmazás a leggyakoribb, melybe nem tartoznak bele a játékos verekedések, a civódások, az önvédelem, valamint az, amikor két egyenlő erővel rendelkező gyermek rendezi vitás helyzetét. Azonban más személyes tárgyának elvétele, tönkretétele és a gyengébbek testi erővel való kényszerítése, esetleg ütlegelése kimeríti ezt a kategóriát. A lányok esetén a kapcsolati bántalmazás a legnépszerűbb. A baráti körből való szándékos kiközösítés, a pletyka terjesztése, esetleg a barát elcsábítása, valamint az elutasítás tartozik ide.

Nemtől függetlenül a verbális bántalmazás a leggyakrabban jelenlévő bullying forma, mely komolyabb lelki károkat képes okozni, mint fizikai társa. A folyamatosan érkező megalázó beszólások, a sértegetések, esetleges gúnynevek olyan mély sebeket ejthetnek a gyermeki lelken, mely sok esetben felfedezhetetlen, csak úgy, mint a cyberbullying, mely az interneten történő fenyegető üzeneteken át a megalázó tartalmak közzétételén keresztül az álprofil létrehozásáig tart. Erről korábbi cikkünkben a Sulilife oldalán is olvashatsz!

Forrás: Shutterstock

Mit tehetsz, ha áldozattá váltál?

Amennyiben a fentiek során magadra ismertél és áldozatként vagy jelen egy ilyen bántalmazó helyzetben, mindenképpen kérd felnőtt segítségét! A helyzet ugyan sok esetben magától is javul az évek során, ellenben addig sokszor annyi lelkileg megterhelő eseményt kell átélned, amelyek a hosszabb távon hagyhatnak nyomot benned. Tartsd szem előtt, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem tudsz egyedül elbánni a problémával és ez nem gyengeség! Sok esetben kamasz fejjel nem látunk túl az adott nehézségen és nem tudjuk megfelelően kezelni. Ne félj attól, hogy a helyzet rosszabb lesz, ha bevonod a felnőtteket is! Tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a bántalmazó felek csak addig bátorkodnak a megalázás módszereihez folyamodni, amíg a bántalmazott nem áll ki magáért, vagy éppen nem kér szülői segítséget. Hiszen gondolj bele, ő is csak egy kamasz!

Mit tehet a szülő, ha a gyermeke áldozattá válik?

Az első és legfontosabb, hogy nyíltan beszélgess a szüleiddel. Az elfogadó és támogató eszmecserék segítenek megismerni a bántalmazó felet és ezáltal könnyebben találtok majd közösen megoldást erre a nehéz helyzetre!

A stressz és a feszültség csökkentése érdekében a testkontaktust szükséges növelni, így az ölelés, simogatás mindenképpen pozitív hatású lehet, amennyiben úgy érzed, hogy szükséged van rá. Merd megölelni a szüleid és hagyd, hogy ők is megtegyék, hidd el sokkal jobb lesz utána!

Üljetek le beszélni a tanárokkal! A szülők mellett ugyanis a pedagógus az, aki a leginkább átlátja a helyzetet, hiszen ők minden tanulót jól ismernek. Ennek okán képes felvenni a kapcsolatot a bántalmazó gyermek szüleivel és együttesen megoldást tudtok találni a problémára.

De miért is bántalmaz a kamasz?

A bántalmazó gyermekek sokszor az osztály rémei és beskatulyázva élnek a szerepükben. Ők rendszerint azok, akik magatartási gondokkal küzdenek a tanulási nehézségek mellett. A legtöbb szakirodalom a bántalmazott gyermek sztereotípiáját veti fel, azaz, hogy a társait zaklató csemete bizonyára maga is elnyomva él otthoni környezetében, ez azonban túlontúl leegyszerűsítő és általánosító. A rosszcsont gyermekekre mindig felfigyelnek a pedagógusok, így az ő esetükben a bullying kezelése egyszerűbb és sok esetben gyorsabb.

Azonban vannak olyan kamaszok is a bántalmazó gyermekek csoportjában, akik pusztán az érvényesülés miatt nehezítik meg társaik sorsát. Ők sok esetben az osztály éllovasai közül kerülnek ki és a folyamatos erődemonstrálással tartják fenn állandó vezető szerepüket. A tanárok kedvencei jó jegyekkel és kedvességgel nyerik meg a tanárokat, akik ezáltal sokszor értetlenül állnak a feltételezett zaklatás ténye előtt.

A kamaszok sok esetben szülői mintát követnek, vagy éppen az elismerésért küzdenek. Ennek okán szülőként is szükséges megvizsgálni, hogy vajon mennyire jelenik meg az alá-, fölérendeltségi viszony az otthoni környezetben, valamint, hogy gyermekünk megkapja-e azt a figyelmet, amelyre számít.

A segítség jelen van!

Amennyiben úgy érzed, hogy a probléma mélyebb és összetettebb, mint amivel meg tudsz, vagy szüleiddel együtt meg tudnátok küzdeni, kérheted a Kék-vonal segítségét. Az egész országból ingyenesen hívható telefonszám azért jött létre, hogy segítsen a rászoruló gyermekeken. További segítséget az UNICEF HelpAPP-ja adhat, ahol a letöltést követően egyetlen gombnyomással jelezhető a verekedés, csúfolás vagy egyéb bullying tevékenység. További mentálhigiénés segítségekért kattints az Unilife-ra!