Érettségizz a SuliLife-fal! Minden a médiaérettségihez ez egy helyen!

Ha médiából is bevállaltad az érettségi vizsgát, még nem dőlhetsz hátra, most kell megmutatni a tudásodat! Szerencsére mi összegyűjtöttünk neked minden hasznos információt az érettségi előtt!

A kötelező érettségi tantárgyak után következnek a nyelvek, a természettudomány és a művészet. Az utóbbi kategóriába esik a mozgókép és médiaismeret érettségi is, amit 2021-ben május 20.-án tartanak.

A középszintű írásbeli vizsga két részből áll. Az első a gyakorlati feladatok elkészítése, amit a vizsgaidőszak kezdetéig teljesítened kell. Két gyakorlati feladatot kellett választani a központilag meghatározott hat feladat közül, melyből az egyik keretein belül egy projektet kell elkészíteni, a másiknál pedig egy esszét kellett megírni. Projektként választható volt egy kisfilm-, Lumiere-tekercsek-, vagy egy podcast elkészítése, az esszé feladatnál pedig filmkritikákat-, időjárás jelentéseket- vagy egy fókuszcsoportos beszélgetést elemezni.

Jó, ha tudod, hogy az utolsó fél órában van lehetőséged még egyszer megnézni a részletet.Fotó / 123RF

Az írásbeli feladatlap kihívásaival sajnos csak május 20.-án 14.00-kor fogsz tudni szembesülni, de van pár dolog, amire előre is fel tudsz készülni. A három részes feladatsor kitöltésére 180 perc fog a rendelkezésedre állni. Az első részben a fogalom és tárgyismereti tudásodat kérik számon, a másodikban a mozgóképi szövegértésedet tesztelik, a harmadikban pedig egy média miniesszét kell alkotnod.

Mielőtt nekiülnél a feladatsornak, először le fognak vetíteni neked egy 5-15 perc hosszúságú film- vagy televíziós műsor részletet. Ezután lesz három perced elolvasni a hozzá kapcsolódó kérdéseket, majd még egyszer megtekintheted a filmrészletet a válaszadás előtt. Jó, ha tudod, hogy az utolsó fél órában van lehetőséged még egyszer megnézni a részletet, de ez csak akkor következik be, ha a vizsgázók közül bárki kérelmezi.

A SuliLife csapata sok sikert kíván mindenkinek mozgókép és médiaismeret érettségin, a vizsga után pedig várunk titeket a megoldásokkal!