Nem tudtál megjelenni az érettségin? Ezek a teendőid!

Idén a koronavírus-járvány miatt lehetőség nyílik szóbeli vizsgával pótolni az írásbeli érettségit azok számára, akik önhibájukon kívül nem tudtak jelen lenni.

A kormány rendeletének értelmében a jelenleg folyó érettségi vizsgaidőszakban pótló szóbeli vizsgát tehetnek azok az idén végzős érettségizők, akik például koronavírus-fertőzés miatt nem tudtak jelen lenni a májusi írásbeli vizsgákon.

Aki ebbe a helyzetbe került, és szeretné szóbelivel pótolni az elmaradt írásbeli vizsgáját, tudnia kell igazolni, hogy önhibáján kívül történt a távolmaradás. A vizsga pótlásáról a vizsgaszervező intézményeknek egyénileg kell gondoskodniuk. A speciális helyzetre való tekintettel a szóbeli vizsga egyenértékű lesz az írásbelivel, így a felsőoktatási felvételi szempontjából érvényes vizsgaeredménnyel rendelkezik majd minden érettségizett diák.

Emellett, az elmúlt évi szabályhoz hasonlóan mindenki, aki nem ment el az ingyenes érettségi írásbeli vizsgára, a következő két vizsgaidőszakban, vagyis a 2021/22-es tanévben egy alkalommal térítésmentesen leteheti az adott tárgyakból a vizsgát.

A kormány arról is döntött, hogy május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére, melyen védettségtől függetlenül bárki részt vehet – természetesen maszkban, az óvintézkedéseket betartva –, így szép lassan visszakaphatjuk a járvány előtti, átlagos diákéletet.

forrás: Oktatási Hivatal