Nyereményre váltható az elektronikus hulladék

Használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő verseny indult fiataloknak.

Elindult a "GYŰJTSVELEM" használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő bajnokság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Telenor Magyarország támogatásával.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. A Fenntarthatósági Témahét keretében indult országos versenyre általános iskolák és diákok jelentkezését várják.

A Fenntarthatósági Témahét keretében indult időszaki gyűjtőversenyt az előző években is nagy érdeklődés fogadta: 2020-ban a résztvevő diákok összesen több mint 12 ezer használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtöttek be, és több mint 33 tonna elem újrahasznosítását tették lehetővé a verseny során összegyűjtött hulladék révén. A szervezők szándéka évről-évre túlszárnyalni az előző évben gyűjtött mennyiséget, és egyre több fiatal figyelmét felhívni a környezet megóvására.

Az idei verseny már az első időszakában erős kezdéssel indult: jelenleg az iskolák versenyében egy békéscsabai általános iskola vezet: ott máig mintegy 700 darab használt mobilt gyűjtöttek eddig a diákok. Az egyéni toplistát jelenleg szintén egy békéscsabai diák vezeti, aki egymaga már több mint 680 darab mobiltelefont gyűjtött.

A május 31-i határidőig még új versenyzőknek is lehetősége van nevezni és gyűjtésbe kezdeni az értékes nyereményekért. Különböző mobiltelefonokat, tableteket, hordozható hangszórókat és fejhallgatókat nyerhetnek a legjobbak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően, a legaktívabb, tehát a legtöbb használt elemet és használt mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtő iskola egy osztálya 2021 őszére üzemlátogatást nyer egy elem újrahasznosító telepre.

A Telenor a verseny kiemelt támogatójaként fontos alapértéknek tarja a környezet tiszteletét, ezért felelős gazdasági szereplőként arra törekszik, hogy a nagyvállalati létből fakadó káros környezeti hatásokat vagy megelőzze, vagy innovatív környezetvédelmi megoldásokkal minimalizálja.

A verseny részletei és a részvételi feltételek itt olvashatóak.