Irány vezetni! – Avagy miért jó középiskola alatt jogsit szerezni

A jogosítvány a legtöbb munkahelyen olyan követelmény, mint a nyelvvizsga. Miért ne csinálnád meg akkor, amikor időd is van rá? Félsz, hogy nehéz a KRESZ? Tudod, hogy hány éves kortól lehet jogsit szerezni? Tisztában vagy az alapkövetelményekkel? Amennyiben nem, úgy az alábbi cikkünk biztos hasznos információkkal szolgál majd számodra!

A vezetés egyenlő a szabadsággal. Miért ne kerülnél birtokába minél hamarabb? A jogosítvány megszerzése olyan örök befektetés, ami megnyit egy sor új kaput az életben. Nyáron többé nem kell a vonatra várnod, ha a Balaton partra le szeretnétek ugrani a barátaiddal. Könnyebb és gyorsabb lesz az ügyintézés, amint a B kategória a zsebedben van. Amíg a középiskolai padot koptatod sokkal több idő áll rendelkezésedre, így gyorsabban letudod majd a gyakorlati órákat is!

Álljunk csak meg egy pillanatra! Te tudod mi az a B kategória?

A nemzetközi megegyezés szerint meghatározott kategóriák egyike, amelyekből öt különböző lehetőség közül választhatsz. Az A kategória a robogó, kismotor és motorkerékpár vezetéséhez ad jogosultságot, a B a személyautóhoz, a C a teherautóhoz, a D a kisbuszokhoz, az E pedig a pótkocsis teherautóhoz. Ezek alapján tehát a B kategóriával minden személygépjármű elvezethető, ami maximum 3500 kg össztömegű és legfeljebb 8+1 üléses.

Tudtad?

Egyes országok már robogó-, továbbá motorcsónak vezetését is engedélyezik a B kategóriás jogsi meglétével. Végig járhatod Korfut és 120 köbcentis robogóval, vagy bejárhatod a Jón tenger egyes szigeteit is, ha van már vezetési tapasztalatod és felmutatod a jogosítványod. Ez jól hangzik ugye?

Az elméleti tanfolyam, azaz a KRESZ, elkezdésére 16 és fél éves kortól van lehetőség, a vizsgát legkorábban azonban 16 évesen és 9 hónaposan teheted le leghamarabb. A gyakorlati vizsgával meg kell várni a 17. életéved betöltését, de az órákon már egészen nyugodtan részt vehetsz. Kezdő vezetőnek számítasz majd azonban a jogosítvány megszerzését követő két éven, így számíthasz néhány korlátozásra. Például nem szállíthatsz motorkerékpáron utast és nem vontathatsz pótkocsit sem.

Forrás: 123rf

Mondjuk mennyi az annyi

A jogosítvány megszerzése nem ingyenes és nem is a legolcsóbb dolog, továbbá szülői beleegyezés is szükséges az elkezdéséhez. Összességében 250 000 forint körüli összegre számíthat az, aki nekiveselkedik a tanfolyamnak.

Az elméleti oktatás elvégezhető e-learning, vagy tantermi formában. Az egyik legnépszerűbb autósiskolánál a Csigavérnél a tantervi képzés díja 34 900 Ft, míg az e-learning-é 44 900 Ft. Amennyiben nem a Csigavérnél szeretnéd a gyakorlati órákat venni, úgy a tanfolyam árából 10 000 Ft kedvezményt ad az iskola. A vizsga díja 4000 Ft, valamint lehetőséges van a távoktatás során plusz hozzáférést is kérni a forgalmi vizsga felkészítő tananyagához.

A gyakorlati órák átlagosan 3500-6500 Ft közötti összegre tehetők. Ezt az oktatónak fizeted, így magad oszthatod be hányszor mész egy héten vezetni. A gyakorlat során 30 óra levezetése kötelező, azonban ha te, vagy az oktatód úgy gondolod, hogy nem volt elég a rendelkezésre álló idő, akkor van lehetőséged pótórákat is venni ugyanezen az áron.

Nehéz a vizsga?

A kérdés sokszor elhangzik, egzakt válasz nem adható rá. Azonban az e-learning képzés kitűnően fel tud készíteni minden eshetőségre. Az elméleti vizsgán 55 kérdésből álló számítógépes tesztlapot kell kitöltened, amik tartalmaznak 1 és 3 pontos kérdéseket, fogalmi és szituációs keretekben. Kevesebb, mint tíz hiba esetén sikeresen teljesítetted a vizsgát.

A forgalmi vizsga kilenc manőverezési feladatból négy végrehajtása esetén számít teljesítettnek. Az autó a vizsgaközpont tulajdona, a vizsgadíjak pedig az elméleti vizsga esetén 4600 Ft, míg a gyakorlatinál 11 000 Ft. Amennyiben nem sikerülne elsőre a vizsgád ne szomorkodj, hiszen nem vagy egyedül! Egy kevés gyakorlással a következő biztosan menni fog!

Egy harmadik vizsgára is számítanod kell, hogy kézhez kapd a rózsaszín kártyádat, ez pedig nem más, mint az elsősegély. A kötelezően benyújtandó gyakorlatok közé az újraélesztés, betegvizsgálat és eszméletlen beteg ellátása, valamint két tétel megoldása tartozik. A vizsga díja 6500 Ft. További információt erről a Magyar Vöröskereszt oldalán olvashatsz!

Tesztelnéd KRESZ tudásod, vagy csak tuti tippeket keresel a sikeres KRESZ és forgalmi vizsgához? Nálunk ezeket is megtalálod!