Mi fán teremnek a köznevelési témahetek?

Ha most vagy általános- vagy középiskolás, nagy eséllyel vettél már részt témahéten. De mire is jók pontosan ezek a programok?

A köznevelési témahetek országos szerveződésű programok, melyekbe bármelyik köznevelési intézmény becsatlakozhat. A témahetek néhány évvel ezelőtt indultak útjukra, és évről évre egyre több iskola csatlakozik a programokhoz. Ezek a programok egy kicsit megtörik a közoktatás megszokott, elsősorban lexikális tudásra épülő struktúráját, és olyan témaköröket feszegetnek, melyek a fiatal generáció életében gyakorlati fontosságúak, így a három témahét a digitális világ, a fenntarthatóság és a pénzügyek köré épül.

Digitális témahét

A digitális témahét a 2021-es évben hatodik alkalommal, március 22. és 26. között került megrendezésre, de a kezdeményezéshez április 30-ig is csatlakozhattak iskolák. A témahét fontos törekvése, hogy a diákok digitális kompetenciáit fejlessze, a digitális kultúrával kapcsolatos tudást bővítse, és ez kiterjedjen más órákra is. Az utóbbi egy évben különösen nagy jelentősége volt a digitális kompetenciáknak az online oktatás miatt, így a lezárások ellenére mind idén, mind a 2020-as évben megtartották a digitális témahetet, amely évről évre olyan témák köré épül, mint a természettudományok, a programozás, a mesterséges intelligencia vagy épp a digitális gyermekvédelem.

Fenntarthatósági témahét

Korunk egyik legégetőbb kérdésével kapcsolatban szerezhetnek széles körű tudást a diákok a fenntarthatósági témahéten, melynek célja, hogy a témakörre legfogékonyabb korosztály időben hasznosítható tudást szerezhessen a klímaváltozással, a vízhiánnyal és más, globális problémákkal kapcsolatban. Az idei évben április 19. és 23. között került sor a fenntarthatósági témahétre, melynek három fő témája idén az erdő mint ökoszisztéma, a fenntartható, zöld gazdaság és a fenntartható közösségek voltak. A fenntarthatósági témahét különböző megmérettetéseket is kínál az iskolák és a diákok számára, mint például a Fenntartható divat program, az Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Verseny vagy a Legaktívabb Iskola Díj pályázat.

Pénzügyi és vállalkozói témahét - PÉNZ7

A PÉNZ7 missziója, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra és a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára. Célja, hogy meghozza a diákok kedvét vállalkozások indítására és bővítse az üzleti ismereteiket. A PÉNZ7 több különböző korcsoportnak is szól, az alsó tagozatosoktól a középiskolásokig más-más program szerint sajátíthatják el a tanulók a pénzügyi ismereteket. Idén március 1. és 5. között került sor a pénzügyi és vállalkozói témahétre, mely ezúttal a családi költségvetés téma köré épült.

forrás: Új Köznevelés