Gyakran elbizonytalanodsz? Mutatjuk, hogyan fejleszd a készségeid!

Nem csak a tárgyi tudás a fontos! Ha te is szokszor érzed azt, hogy egyes témákban a magabiztos fellépés az utolsó, ami jellemez, itt az ideje, hogy foglalkozz ezekkel az egyéb készségeiddel. Hogy pontosan melyek ezek és hogyan fejlesztheted, abban Péter Dávid, történelem- és angoltanár, a Compass szakmai vezetője segít.

Honnan jött az elképzelés, hogy a fiataloknak a szokásos tantárgyi felkészítésen túl mást iskínáljatok?

Azt láttam a szállodaiparban és trénerként is, hogy vannak olyan alapkészségek, amelyek egyrészt könnyebbé teszik az életet és a munkaerőpiaci elhelyezkedést, másrészt pedig ugyan viszonylag könnyen elsajátíthatók és tanulhatók, mégsem elterjedt ezek tanítása. Olyannyira nem, hogy tanítás közben magamat is megfigyeltem: valóban nem helyezünk ezekre a skillekre, ha szabad így fogalmazni, elég hangsúlyt. Ezért döntöttünk úgy hat társammal együtt a cégben, hogy szeretnénk elindítani valamit, ami talán hiánypótló is és amellyel segítünk a fiataloknak megtalálni önmagukat.

Forrás: 123rf

A diákok tisztában vannak a hiányosságaikkal, vagy egyáltalán azzal, hogy foglalkozniuk kellene ezek fejlesztésével? Mennyire jellemzőek ezek a „tünetek"?

Általában nem, inkább a szülők és inkább az édesanyák azok, akik észreveszik, hogy valami áll annak hátterében, hogy rosszul osztja be az idejét a gyerek, vagy éppen nem sikerül valamilyen célt a tervek szerint megvalósítani. Elsősorban a 10-11-ik évfolyamosok szoktak jönni ezekre a rövid képzésekre.

Külföldi versenyeken is azt vettem észre, hogy a külhoni diákok mindig magabiztosabbak, még akkor is, ha tárgyi tudásban elmaradtak például egy magyar diáktól, aki hiába tud sokkal többet, sokkal visszahúzódóbb. Meg kell tanulnunk, hogyan prezentáljunk, vagy adjuk el magunkat és ezt jobb minél előbb elsajátítani. Ebben szeretnénk megfelelő fejlesztéssel segíteni. Ezeknek hátterében egyébként lelki gondok is állhatnak, éppen emiatt van a csapatban egy teen coach kollégánk, aki tud segíteni életvezetési kérdésekben is.

Hogyan fejleszthetőek a készségei egy diáknak, ha például gyakran elúszik az időben, nem dönt határozottan, vagy éppen elbizonytalanodik egyes kérdésekben?

Számos lehetőség van arra, hogy az önelfogadáson túl például gyúrjanak a fiatalok az önbizalmukra. Elsőként azt a mindössze egy délelőtt alatt elvégezhető képzést említeném, amelyet most nyáron végre élőben tarthatunk meg. Az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy sok – korábban az offline térbe tervezett - képzésünk, mint az érettségi felkészítés sokkal jobban működött online, hiszen sokkal többen vehettek részt ily módon rajta. Ha személyesen kellett volna Budapestre utazni, sokaknak ki kellett volna hagyniuk.

Milyen programokkal készültök idén és honnan értesülnek ezekről a diákok?

Három tervezett rövid táborunk lesz. Az első egy rövid, két délelőttös program, magabiztosság bootcamp névre hallgat, ahol ez az említett félénkség és annak leküzdése áll a fókuszban és még olyan témák,hogy hogyan lehet növelni a pozitív stresszt a lebénító stresszel szemben.

A másik programunk egy asszertív kommunikációs, szintén két délelőttös foglalkozás, amely a vitás helyzetek és a konfliktusok helyes kezelését, megoldását igyekszik elsajátíttatani, ezen túlmenően az én üzenetekkel és azzal foglalkozunk, hogy milyen típusú emberek vannak és velük hogyan érdemes kommunikálnunk.

A harmadik egy intenzívebb, négynapos program lényegében iskolaév felkészítőnek hívjuk, mert van benne minden, amitől könnyebben és gördülékenyebben veszi a diák az akadályokat: önbizalomnövelés, kommunikáció, stresszoldási tippek és időgazdálkodás is. Az a tapasztalat, hogy egy ilyen pár nap után mindenkinek egy sokkal jobb verziója lép működésbe.

Péter DávidForrás: Chripko Lili

Az érettségi felkészítésre visszatérve: a járványhelyzet elmúltával ezeket is az offline térbe helyezitek át?

Azt vettük észre, hogy online sokkal többen részt tudnak venni ezeken a kurzusokon, hiszen az utazási idővel nem kell kalkulálni. Továbbra is kiscsoportos, maximum 12 fős felkészítést vállalunk, ezzel szinte egyedülálló módon a piacon. Lesznek hosszabb, szeptembertől májusig tartó felkészítőink és természetesen a rövidebb, intenzív kurzusaink is. Jövőre több tantárgyból is tervezzük, hogy az idei, magyar és történelem mintájára segíthetünk a többi tárgyból érettségizőknek is.

Névjegy

Péter Dávid

37 éves történelem- és angoltanár

- Majdnem tíz éven át oktatott az Eötvös falai között, jelenleg a Közgazdasági Politechnikum angoltanára.
- Rövid kitérőt tett az üzleti szférába: egy szállodalánc marketing területén dolgozott, majd trénerként is tevékenykedett, amit jelenleg is folytat.
- Tavaly megalapította saját cégét, a Compass-t, amelyben középiskolásoknak segítenek megtalálni önmagukat és segítik a felkészülésüket nem csak az érettségire, hanem a munkaerőpiaci megmérettetésekre is.
- A SuliLife érettségi felkészítő tanára történelemből és angol nyelvből.