Online zaklatás, figyelem-manipuláció, algoritmusok, kamuprofilok, Chat Alternative: többek között ezek veszélyeztetik a Z-generációs tinédzsereket - interjú a Digitális Önvédelem Program alapítójával

Pöltl Ákos szerint nincs fontosabb, mint a gyermekeket biztonságban tudni a digitális térben. Maga is édesapa, egy 15 éves lány szülője, így pontosan tudja, hogy nem lehet a gyermeke mellett a nap 24 órájában, és nem figyelheti folyamatosan, hogy a gyermeke mikre kattint rá a neten. Célja, amiért létrehozta a Digitális Önvédelmi Programot az, hogy megtanítsa a gyereket, hogyan védhetik meg magukat kedvenc közösségi média felületeiken és chat alkalmazásaikban.

A probléma egyik legnagyobb forrásának a generation gapet - azaz a generációs szakadékot - látja, hiszen a technika olyan mértékben fejlődött az elmúlt évtizedekben, hogy egy ezredforduló után született Z-generációs gyerek már tulajdonképpen egy párhuzamos univerzumban él. Ahhoz hogy képesek legyünk megvédeni őt, egyfajta paradigmaváltást kell végrehajtanunk: Ell kell fogadnunk, hogy a digitális térben a gyermek a felnőtt, mi pedig a néha-néha oda látogató vendégek.

Elmondása szerint a mai tinédzserek már szinte kivétel nélkül legalább 2-3 teljesen különböző Instagram-fiókot kezelnek: egy olyat, amit a szüleik is láthatnak, és egy olyat, amin a valós tevékenységeiket rejtegetik előttük.

A tinik azonban nem is sejtik, mekkora veszélyben vannak a neten, ezért tart órákat, melyekben feltárja előttük, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Használható, az ismereteiket szélesítő tudást ad át a gyerekeknek, ami képessé teszi őket, hogy agyban automatikusan lefutassanak egy digitális veszély protokollt: Ismerd fel-Oldd meg-Kérj segítséget. A gyerek egyrészt ismerje fel a problémát, másrészt tudja, milyen módszerrel kell azt megoldani, ha pedig nem sikerül neki, akkor ne féljen segítséget kérni.

Forrás: Pöltl Ákos

Tudja, hogy azok a módszerek, melyek csak felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy különböző oldalakon tájékozódhatnak ebben a témában, tulajdonképpen semmit sem érnek, olyan előadást, képzést kell tartani a tinik számára, ami felkelti a figyelmüket, érdekes számukra, és tetszik nekik.

Rendszeresen tart - akár online formában - előadásokat különböző iskoláknak, amikben felhívja a diákok figyelmét a veszélyekre és a mögöttűk meghúzodó gazdasági folyamatokra. Elmondása szerint az a jellemző, hogy a lányok elsősorban Snapchaten és Instagramon kapnak zaklató üzeneteket, a fiúk pedig különböző networking játékokon keresztüli cyberbullyingnak vannak leginkább kitéve. Továbbá létezik egy Chat Alternative nevű alkalmazás, amely tulajdonképpen a "pedofilok aranybányája", a grooming melegágya, hiszen bárki bármilyen kamu adatokkal beregisztrálhat, és küldözgethet különböző témákban üzenetet a fialakoknak. Ahogy a gyerekek mondják: random emberekkel ismerkedhetsz a világ minden tájáról.

Forrás: Pöltl Ákos

Érdekesség, hogy ezen előadások során kiderült, hogy a mai fiataloknak már 30-50 százaléka influenszerként tervezi a jövőjét, abból szeretne megélni. Az a kérdés például rendszeresen elhangzik, hogy egy menő amerikai influenszer vajon mennyi pénzt kaphat egy-egy szponzorált tartalomért, és a gyerekek pontosan tudják, hogy ez 50 ezer amerikai dollár.

További érdekesség, hogy ezen előadások és képzések igazán népszerűek nevelőotthonokban is - volt képzés Rétságon és Bácsalmáson is.

Azonban nemcsak a felnőttek jelentenek veszélyt a fiatalokra, hanem ők maguk is egymásra. Míg egy generációval korábban az iskolai cikizés véget ért a tanórák végeztével, ez ma már az online térben, iskola után is folytatódik. Különböző chatszobákat alakítanak ki a fiatalok a minél hatékonyabb cyberbullying tevékenységre, és bizony életre szóló poszttraumás lelki traumákat is kiválthat egyesekben az, ha egy közösség kiközösíti, kicikizi, és válogatott módszerekkel megalázza őket.

Pöltl Ákos szerint a megoldás első fázisa a folyamatos, valós közösségi média veszélyek monitoringozása, majd erre alapozva az ismeretek bővítése a diákok számára iskolai, vagy iskolán kívüli órákon és ezt követően lehet a készség szintű digitális önvédelmi tréningeket szimulációs gyakorlati drillek formájában megtartani. Elmondása szerint a mai gyerekek már tudatosak, ha egyenragú partnerként közelítünk feléjük a saját világukban, és fejmosás helyett olyan fejlett és hatékony oktatási módszereket használunk, mint amit a katonai elitképzésben, akkor jó eséllyel fel tudjuk készíteni őket arra, hogy ne váljanak áldozattá az online térben, közösségi média oldalakon.

Névjegy
Pöltl Ákos

digitális önvédelmi szakértő, hivatásos testőr, okleveles közgazdász
45 éves
elvált, 1 gyermek édesapja