Egyetemre készülsz? Öt tipp, ha jól szeretnél albérletet választani

Először elköltözni otthonról már önmagában tele van kihívásokkal, és ezek közül az első, amivel szembesülni fogsz, az a lakáskeresés labirintusa. Szerencsére biztos tippekkel szolgálunk, hogy te már ne tévedj!

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, a felnőtt élet egyik első és legnehezebb feladata megtalálni azt a helyet, amit a szülő fészekből kirepülve új otthonnak nevez az ember. Csomó buktató, rengeteg apróság és megszámlálhatatlanul sok szempont - csak "néhány" azok közül, mire kell figyelni, amikor albérletre vadászunk. Korábban szó volt a lakótársakról, most jöjjenek maguk a lakások!

Határozd meg a költségvetésedet!

Az első és legfontosabb lépés, hogy pontosan eldöntsd, mennyit szánsz lakhatásra havonta. Legyen inkább kicsivel több, mint amennyit elsőre gondolnál, mert ha hiba csúszik a számításaidba így még lesz egy kis mozgástered, ami sokkal biztonságosabb, mintha egyből teljesen kihasználnád a lehetőségeidet.

Nézz meg minél többet!

Ha megtetszik egy lakás vagy szoba, ha egy mód van rá, akkor nézd meg élőben is, mert könnyen lehet, hogy személyesen észreveszel olyan problémákat, amik a képen nem tűnnek fel. Különösen érdemes a konyha – az UniLife korábban írt arról, milyen szokásokat kell beépíteni, ha rendezett, tiszta konyhát szeretnél – és a fürdőszoba állapotát alaposabban megszemlélni.

Lokáció, lokáció

Az ingatlanosok is tudják, hogy a legfontosabb; neked is el kell döntened, mi az a távolság, ami a munkahelyedtől, tanulmányaid helyszínétől még belefér. A legjobb, ha megnézed a térképet és bekarikázod azokat a részeket, amik szóba jöhetnek az alapján, hogy hova és mennyi idő kell majd elérned a napi rutinod szerint.

Mindenképpen nézd meg a kiszemelt lakást élőben, mert könnyen lehet, hogy személyesen észreveszel olyan problémákat, amik a képen nem tűnnek fel.Fotó / 123RF

Ne félj kérdezni!

Akár a tulajdonos, akár a potenciális lakótársak mutatják meg a lakást, jobb ha megjegyzed, hogy nem most van az udvariaskodás ideje. Ha sok a kérdésed, jobb ha felírod őket valahova, hogy egyet se hagyj ki, mivel a lakásválasztás olyan nagy döntés, amit nem érdemes úgy meghozni, hogy tisztázatlan kérdéseid vannak.

Használj ki minden platformot!

Számtalan albérletes csoport létezik Facebookon, de ezek mellett nem árt, ha a kifejezetten lakásokra specializált oldalakat is megnézed, ahol célzatosan tudsz keresni és könnyebben megtalálhatod a legjobb lehetőséget.