Ugye nem sétálsz majd bele? Öt hiba, amit friss egyetemistaként elkövethetsz

Amikor belépsz az egyetemre, az egész világ kitárul előtted és egy rakás új kihívással találod szembe magad. Ezekkel a tippekkel segítünk elkerülni a legtipikusabb hibákat, hogy zökkenőmentes legyen az első időszak.

A felsőoktatásba belépve majdnem minden megváltozik körülötted: új emberek, új iskola, új követelmények, élethelyzetek, kihívások és még talán új lakóhely is vár rád. Ebben a kavalkádban könnyen el lehet tévedni, és annak ellenére, hogy majdnem mindenki ugyanazokba a hibákba esik, nem árt, ha néhányat el tudsz kerülni.

Korábban az UniLife is készített hasonló listát, de úgy gondoljuk, nem lehet elég szempontból megvizsgálni ezt a témát. Lássuk!

Túlvállalod magad

A lehetőségek tárháza nyílik meg előtted, amikor gólyaként belépsz az egyetemre. Minden diákszervezet téged akar majd, de ne feledd, hogy egy napban csak 24 óra van és az időt be kell osztani. Érthető, ha szeretnéd az idődet hasznosan eltölteni, és tapasztalatokat szerezni, de nem árt, ha ellenállsz a bőség zavarának.

Nem vagy elég bevállalós

Az előző hibának az ellenkezője is ugyanúgy igaz. Ha félénk vagy, inkább magának való típus vagy, akkor is érdemes egy szervezetet találnod magadnak, mivel így könnyebb barátkozni is és az egyetemi évek alatt rengeteg élménnyel leszel gazdagabb, aminek része a közös tanulás és bulizás is.

Fontos, hogy szép emlékeket gyűjtsünk!Fotó / Shutterstock

Nem követed a szabályokat

Az egyetemen minden jogszabályokban szabályozott keretek között működik. A hiányzásoktól elkezdve a krediteken át a vizsgákig mindenre megvannak a megfelelő szabályok (valahol Hallgatói Követelményrendszer néven, máshol Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat, vagy ehhez hasonló névvel található meg), és csak jól járhatsz, ha már elsőévesként elolvasod, így nem érhetnek meglepetések később, ha elszalasztasz egy fontos határidőt.

Úgy tanulsz, mint a középiskolában

Vannak, akik már a gimnáziumban tökéletesre fejlesztették tanulási technikájukat, de legtöbbünkre a módszerek újragondolása az egyetemi évek alatt vár. Sajnos ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amiket csak kísérletezés útján, hibákon keresztül lehet megtanulni. Az UniLife számos jó ötletet is ad tanulási trükkökre. Ne félj több módszert kipróbálni, minél hamarabb megtalálod a legjobbat, annál könnyebb dolgod lesz.

Ne félj az új dolgoktól! Az egyetemen máshogy kell tanulni, mint középiskolában.Fotó / Shutterstock

Túlságosan mellre szívod

Nehéz elhinni, de semmi nem történik, ha megbuksz egy vizsgán, vagy valami nem sikerül elsőre. Ha mindent megteszel, ami tőled telik, nem ér semmilyen kudarc annyit, hogy összeroppanj a súlya alatt. Mivel ezt könnyű mondani, de nehezebb megvalósítani, fontos, hogy tudd, minden karon működik tanácsadás és nem szégyen segítségért folyamodni, ha úgy érzed, már minden túl sok az új élethelyzetben.