Ezek a kiemelkedő teljesítményű iskolák Heves megyében

Az Oktatási Hivatal a az országos kompetenciamérés során évről évre listát készít a kiemelkedő teljesítményű iskolákról országszerte, most Heves megye legjobbjait mutatjuk be.

A mérés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy minden lakókörnyezetben léteznek jó és kiváló iskolák, kiemelkedő pedagógiai teljesítmények a hozzáadott pedagógiai értéket figyelembe véve. Jelenlegi cikkünk a Heves megyei kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat mutatja be az Oktatási Hivatal 2019-es Kompetenciamérésének (OKM) telephelyi jelentései alapján.

Magyarországon – bár az elmúlt években csökkenő mértékben, de − erőteljes az összefüggés a tanulók társadalmi státusza és iskolai teljesítménye között. Az OKM adatai alapján jól azonosíthatók azok az iskolák, amelyekben a diákok jobb eredményt érnek el, mint az a tanulók családi háttere, azaz szociális és kulturális körülményei vagy korábbi kompetenciamérések eredményei alapján várható lett volna. A Családi Háttér Index mutató egyetlen számadattal magába sűríti a tanuló családi környezetének azon tényezőit, melyek a legnagyobb befolyással vannak az iskolai teljesítményére. A családiháttér-index értéke a tanulói kérdőív néhány kérdésére adott válasz alapján kerül kiszámításra, mint például az otthon található könyvek száma, a szülők iskolai végzettsége külön-külön, van-e otthon számítógép és a tanuló halmozottan hátrányos helyzete.

Forrás: 123rf

Az elemzések azt érzékeltetik, hogy az adott intézmény milyen mértékben képes a diákok szociokulturális hátteréből fakadó hátrányait mérsékelni, illetve társadalmi lehetőségeit javítani az oktatás révén. Az Oktatási Hivatal azokat a középiskolákat emeli ki vizsgálatában, melyek rendkívül eredményesen ellensúlyozzák az ott tanulók hátrányos hátterét. Heves megyében ezek között szerepel például az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium és a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák a megyében a 10. évfolyamos matematika kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium Hatvan 4 évfolyamos gimnázium 5 0,372
Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Gyöngyös szakgimnázium 4 -0,016
Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Eger 4 évfolyamos gimnázium 4 0,392
Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Eger szakgimnázium 3 -0,786
Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Eger szakgimnázium 2 0,112
Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Hatvan szakgimnázium 1 -0,140

 

Kiemelkedő teljesítményű iskolák a megyében a 10. évfolyamos szövegértés kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Eger szakgimnázium 3 0,112
Egri SZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Hatvan szakgimnázium 1 -0,544
Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium Hatvan 4 évfolyamos gimnázium 5 0,372
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola Gyöngyös szakgimnázium 2 -0,781
Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Eger 4 évfolyamos gimnázium 5 0,392
Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Hatvan 4 évfolyamos gimnázium 1 -0,334
Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Hatvan szakgimnázium 2 -0,140

Az Oktatási Hivatal kiemelte azokat az intézményeket is, melyek jobb eredményeket értek el a legutóbbi kompetenciamérésen, mint az a tanulók korábbi, két évvel az előtti mérési eredményei alapján várható lett volna. Azaz az iskolák összes tanulójának aggregált CSH indexét és az átlag eredményeket vetik össze, hogy az eredményt megkapják. A táblázatban szereplő középiskoláknál a pedagógiai munka fejlesztő hatása tehát az átlagosnál nagyobb. Heves megyében ezek között van az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Telephelye, az Egri Dobó István Gimnázium és az Eötvös József Református Oktatási Központ - Óvoda, Általános Iskola.

Kiemelkedő teljesítményű iskolából négy van Heves megyében a szövegértés-fejlesztés tekintetében:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Eger szakgimnázium 1 0,112
Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Telephelye Eger 4 évfolyamos gimnázium 1 0,340
Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium Hatvan 4 évfolyamos gimnázium 2 0,372
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola Gyöngyös 4 évfolyamos gimnázium 1 0,361

Kiemelkedő teljesítményű iskolák a megyében a matematika-fejlesztés tekintetében:

Név Település Képzési forma Az elmúlt 5 évben hányszor teljesítette a feltételt Családiháttér-index (CSHI)
Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium Telephelye Eger 4 évfolyamos gimnázium 1 0,340
Egri Dobó István Gimnázium Eger 4 évfolyamos gimnázium 1  
Eötvös József Református Oktatási Központ - Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Heves 4 évfolyamos gimnázium 1 -0,023

 

A SuliLife hétről-hétre bemutatja sorozat formájában egy-egy megye legnagyobb hozzáadott pedagógiai értéket képviselő iskoláit az Oktatási Hivatal középiskolákra vonatkozó adatai alapján. Előző cikkeinkben Győr-Moson-Sopron megye és Hajdú-Bihar megye kiemelkedő teljesítményű iskoláit mutattuk be.