Átadták a novellaíró pályázat győzteseinek nyereményeiket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tanítsunk Magyarországért programjának és a Mediaworks Hungary Zrt. kiadó SuliLife.hu oktatási portáljának közös novellaíró pályázatára az ország több pontjáról érkeztek be pályaművek. A fődíjas alkotás a szuperhős kategóriába érkezett.

Ahogyan arról már tegnapi cikkünkben beszámoltunk, ma került sor az ünnepélyes díjátadóra a Fővárosi Állat és Növénykert „Varázshegy" rendezvénytermében.

A diákok két különböző kategóriában is indulhattak: leírhatták milyennek képzelik el életük legszebb napját (ebben a témakörben 48 mű érkezett be), valamint, hogy hogyan képzelnék el magukat szuperhősként vagy miniszterelnökként (ebben a témakörben pedig 51 pályázat érkezett be).

A sajtótájékoztatót a Tanítsunk Magyarországért program vezetője, Darázs Dóra, nyitotta meg, ő volt a rendezvény házigazdája, aki bemutatta az ötfős szakmai zsűri tagjait:

  • Dr. György Lászlót - az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárát,
  • Paplanos Pétert - a program alapítóját és a verseny ötletgazdáját, a Mediaworks Hungrary Zrt. innovációs igazgatóját,
  • Pintér Líviát - a SuliLife és az UniLife főszerkesztőjét,
  • Toót-Holló Tamást - a Magyar Nemzet főszerkesztőjét,
  • György Katát, aki az ötödik zsűritagnak: Kolozsi Ildikónak - a That's Life és a Sport's Life főszerkesztőjének - nevében adta át a díjat.

Dr. György László beszédet tartott a megjelent diákok számára: "Bátrak vagytok, mert le mertétek írni a gondolataitokat, a legbensőbb érzéseiteket, ezt olvastam ki a novellákból. Ezzel megtiszteltetek bennünket, és feledhetetlen pillanatokat szerezetetek nekünk a hihetetlen képzelőerőtökkel. Ezt a hihetetlen képzelőerőt, amivel megírtátok a novelláitokat, nagyon sokan megirigyelnék. Ez a nap arról szól, hogy megünnepeljünk titeket, azt a 99 diákot, akik a meghirdetett pályázatra beküldte munkáját.".

Forrás: ITM

A beszédet követően Paplanos Péter fejtette ki a zsűri nevében a gondolatait: "Azért gondoltuk, hogy egy novellaíró pályázat motiváló lehet számotokra, mert szerettük volna megismerni azokat az élettörténeteket és motiváló sztorikat, amelyeket ti a mindennapjaitok során megéltek. Azért az írást választottuk, mert a Mediaworks Hungary Zrt. hazánk legnagyobb médiavállalata, és mi továbbra is hiszünk az írott sajtóban, az írott szó erejében, és arra gondoltunk, hogy mennyire jó volna, ha meg tudnátok mutatni magatokat, a tehetségeteket. Zsűritársaimmal sokat beszélgettünk a beérkezett írásművekről, hogy milyen világokat, érzéseket és gondolatokat mutattatok meg nekünk, és fantasztikus volt látni, hogy micsoda kincs rejtőzik mindannyiótokban. Értékes, gondolatébresztő és rendkívül gyönyörű novellák születtek. Az írás egy olyan dolog, amit nem lehet elég korán elkezdeni, és folyamatosan gyakorolni kell, úgyhogy arra biztatnék mindenkit, hogy írjatok.".

Ezután következett a díjak átadása, itt a házigazda azzal kezdte, hogy mivel a beérkezett pályázatok rendkívül nívósak voltak, így a zsűri különdíjakkal jutalmazott két pályázatot a két kategória első három helyezettje és a fődíjas mellett. Az egyik különdíjas a "Ha én miniszterelnök lennék" kategóriában pályázott Bodogán Gergely lett.

Forrás: ITM

A másik különdíjas a "Ha én szuperhős lennék" kategóriában induló Baranyi Viktor Máté lett.

Forrás: ITM

A különdíjak átadása után megkezdték a két fő kategória dobogósainak és az abszolút fődíjasnak átadni az okleveleket és az ajándéktárgyakat. Elsőként a "Ha én szuperhős / miniszterelnök" kategória díjainak átadásával kezdték. Harmadik helyezett Burai Kamilla lett, második helyezett pedig Burai Ramóna lett - ők ketten betegség miatt nem tudtak részt venni a díjátadó ceremónián, nyereményeiket továbbítják nekik a szervezők.

A kategória első helyezettje Való Zsófi lett, ő egy tabletet nyert. "Az volt a célom, hogy megosszam a közönséggel egy szuperhős történetét. Az alapötlet onnan jött, hogy lovagolok, így az emberek és az állatok közti kapcsolatra fókuszáltam, valamint arra, milyen jó lenne, ha az emberek negatív tulajdonságait a szupererőmmel pozitívvá változtathatnám. - árulta el a győztes. "Sokszor átolvastam az írást, mielőtt beküldtem, és szinte minden alkalommal átírtam kicsit, olyan ötször vagy hatszor. Verseket szoktam még írni, eddig nem fordítottam erre nagyobb figyelmet, de most ezután, lehet fogok. Abban biztos vagyok, hogy szeretnék elvégezni egy egyetemet, de hogy pontosan milyen szakon, azt még nem tudom. Majd jön magától" - tette hozzá.

Forrás: ITM

Következett a másik kategória, 'Az életem legjobb napja" novellák három legjobbikának díjazása. A harmadik helyezést Csemer Jonatán érte el, ő egy bluetooth-os fejhallgatóval lett gazdagabb. "Az én történetem fikció, elképzeltem, hogy milyen lenne életem legszebb napja. Bár valóban vezetek egy füzetet a vágyaimról, ezek egyelőre még nem kerültek megvalósulásra. De remélem, hogy egyszer megvalósul, amit a novellában leírtam, és az eseményen a teljes családom ott lesz, hiszen a családom nélkül nem is lehetne egy nap tökéletes - mondta a fiatal fiú.

Forrás: ITM

A második helyezett Kádár Nóra lett, ő egy e-book olvasót nyert. "Nagyon szeretek olvasni, főleg fantasy-történeteke. Rendkívül bele tudok mélyedni az ilyen történetekbe. A kisállatokért is odavagyok, így a fejemben egy olyan új fantasy-sztorit raktam össze, aminek középpontjában Fürgönc áll, akit egy nagyon gyorsan futó félig macska, félig egér lénynek képzelek el. Életem legboldogabb napja az lenne, ha ilyen fantasztikus teremtményeket valóban láthatnék" - mesélte a tanuló.

Forrás: ITM

Az első helyezés, és az ezzel járó tablet, Kántor Zsófiát illette meg. "A hangsúlyt arra fektettem írásomban, hogy számomra a legjobb nap egyértelműen olyan lenne, amit a családommal tölthetnék. Beszélgetünk, társasozunk vagy közösen megnézünk egy filmet. Ezt a novellát egyedül írtam meg, senki sem segített benne. A programról az iskolámban értesültem, az osztályfőnököm hívta fel rá a figyelmem. A későbbiekben állatorvos szeretnék lenni. Azt még nem döntöttem el, hogy melyik egyetemen - árulta el magáról az első helyezett.

Forrás: ITM

Már csak egy díj maradt, amit nem adtak át, az abszolút fődíj, melyért mind a 99 írás indult, és amely mellé az oklevélen kívül még egy laptopot is adtak. A fődíj nyertese Orsós Bálint lett, aki a "Ha én szuperhős lennék" kategóriában nyert írásával győzte meg egyöntetűen a zsűri tagjait. "Amikor értesültem a pályázatról a mentoromtól, akkor még nem tudtam pontosan, hogy miről fog szólni a novellám, kellett egy kevéske idő, hogy kitaláljam. A történetem egy lányát egyedül nevelő apáról szól, aki felesége halála után próbál mindent megtenni a gyermekéért. Édesapám inspirált a történet megalkotásakor, ő ihlette a történetet. Neki felolvastam, mielőtt beküldtem volna, gyönyörűnek tartotta" - mondta el a vele készített interjúban abszolút győztes.

Forrás: ITM

A fődíj kihirdetése után a legjobb művet Horváth Márk, a Kaposvári Egyetem negyedéves színész hallgatója olvasta fel, aki egyben Déryné társulat tagja. A felolvasás közben szinte mindenkinek könnybe lábadt a szeme a teremben és hatalmas tapsvihar fogadta a művet, bizonyítva, hogy milyen meghatóra sikerült ez a novella.