Ezt jó lett volna tudni! Dolgok, amiket senki nem mond el az egyetem előtt

Egyetemistának lenni nem egyszerű dolog. Ami pedig a legijesztőbb az egészben, hogy senki nem tud téged felkészíteni arra a világra, amibe szeptembertől belecsöppensz. Mi most azért teszünk egy próbát!

Az első félév előtti hetekben mindenki megpróbál majd téged ellátni jobbnál jobb tanácsokkal, amik általában kimerülnek abban, hogy hol találhatóak a legjobb kocsmák a kampusz közelében. Az igazán hasznos tanácsok viszont lemaradnak.

Ne keseredj, ha eddig nem kaptál igazi jó tanácsokat. Ami késik, nem múlik!Fotó / @magnetme / Unsplash

A gólyatábor-dilemma

Az egyetemi élet első és egyik legmeghatározóbb szociális eseménye kétségkívül a gólyatábor, sokan viszont tartanak attól, hogy mi fog történni, ha nem tudnak eljutni, vagy egész egyszerűen csak nem akarnak.

Aggodalomra semmi ok, egyetemi éveid alatt bőven lesz még lehetőséged ismerkedni a szaktársaiddal, hiszen a legtöbb intézményben rendszeresek a közösségi események. Ha mersz nyitni a többiek felé, akkor biztosan nem érhet hátrány ilyen téren.

Magadnak tanulsz

Ezt a tanácsot talán már megkaptad a szüleidtől, vagy esetleg egyetemista ismerőseidtől, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni. A felsőoktatásban már nem fognak neked imádkozni a tanáraid azért, hogy tanulj, írd meg a beadandóidat, vagy készülj fel rendesen a vizsgádra.

Itt már nem a tanárok és a szülők gyakorolnak rád nyomást. Magadnak kell megfelelned!Fotó / @firmbee / Unsplash

Ugyanez érvényes a szorgalmi időszakra is. Bár könnyű belekényelmesedni abba, hogy nem szorítanak a vizsgák, mindenképpen jobban jársz, ha megpróbálsz rendszeresen készülni, hogy a vizsgaidőszakot már könnyedén teljesíthesd.

Élj a lehetőségekkel

Ösztöndíjak, külföldi tanulási lehetőség, konferenciák. Az egyetem számtalan különleges lehetőséget tartogat, amikkel megéri élni, hiszen az itt eltöltött évek alatt körvonalazódik leginkább a jövőd, ezért nem árt minél több dolgot kipróbálni.

Ha adódik rá lehetőséged, akár gyakornoki állást is vállalhatsz azon a területen, ahol tanulsz, így hasznos tapasztalatot szerezhetsz, amit az egyetem végeztével kamatoztatni is tudsz majd a munka világában.