Tanítsunk Magyarországért díjátadó: További gondolatok a novellákat beküldő gyerekektől

A Tanítsunk Magyarországért program két és fél éve működik. Ennyi idő alatt 554 mentor 2326 diákkal foglalkozott, a programban eddig 69 település vett részt, és kilenc egyetem diákjai dolgoztak mentorként.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tanítsunk Magyarországért programja és a Mediaworks Hungary Zrt. kiadó SuliLife.hu oktatási portálja közös novellaíró versenyt hirdetett.

"A Tanítsunk Magyarországért program lényege, hogy munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső településeken élő hetedik-nyolcadik osztályos általános iskolás diákoknak segítsünk élményeket szerezni, megmutatni a saját településükön túli világot, és segíteni nekik megismerni a továbbtanulási-, munka- kikapcsolódási lehetőségeket. A mostani novellaíró pályázat bízom benne, hogy hagyomány lesz. Nem várt élményekkel és meglepetésekkel gazdagított bennünket a közel száz beérkezett pályázat, ugyanis a gyerekek olyan mélységű bölcsességről és érettségről tettek tanúbizonyságot, amire nem számítottunk." - fogalmazott Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Forrás: Lapat Dániel

A díjátadóra ünnepélyes keretek között került sor 2021. június 16-án, a 2020/21-es tanév befejeztét követő első munkanapon, a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményről részletes tudósítást készítettünk, melyben bemutattuk a győzteseket, és egy videóanyag is készült a rendezvényről. A tegnapi napon pedig közzétettük a 99 közül azt a kilenc díjnyertes novellát, melyet az öttagú zsűri méltónak ítélt a díjra, így már bárki elolvashatja azokat.

A beküldött munkák közül azonban akad jópár, amely díjat ugyan nem kapott, de érdemes néhány sorban megemlékezni róla. A szerzők egy-egy gondolatát idézni, vagy novellájuk összefoglalóját közölni.

Az "Életem legjobb napja" kategóriában ezek a munkák emelhetők ki:

 • Bari Fiorella: Úgy kezdődött ez az egész, hogy megszületett a legszebb kisfiú a világon. Amikor megláttam, örömömben sírtam, olyan szép kisfiú lett a nővérem kisfia. (...) Amikor a karomban fogtam legelőször, már akkor tudtam, hogy örökké szeretni fogom.
 • Dér László Bence: Számomra a tökéletes nap egyértelműen a ballagásom napja lesz, legalábbis egy ideig biztos. Mindenkinek az életében eljön egyszer ez a nap, amely igazán fontos esemény mindannyiunknak.
 • Jakab Gusztáv: Akkor jönne el életem legjobb napja, ha egyszer úgy tudnék bokszolni, mint Mike Tyson. Egyre jobban arra vágyom, hogy megtanuljak bokszolni, ha megtanulnék, akkor én lennék a világon a legboldogabb ember. Tudom, hogy párszor megvernének, de engem ez nem nagyon érdekel, mert úgy vagyok vele, hogy „ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz," meg hogy „a gyakorlat teszi a mestert.".
 • Kiss Vivien: Életem legjobb napja egy sikerélményhez köthető, hogy az én szeretett nagymamámnál el tudtam készíteni a sajtot önállóan, mindenféle segítség nélkül, ami nekem hatalmas örömet okozott. Ezt az örömöt a mai napig a tudatomban hordom, életem végéig emlékeztetni fog a gondoskodó nagyimra. Tudom, hogy sok ember esetében ez az apróság nem tartozik a fontos dolgok körébe, de néha a kis dolgok számítanak igazán nagynak.
 • Radics Máté Márk: Amint megérkeztünk nyugalom járta át a testemet és a lelkemet. Végre apa sem dolgozott. Csak mi voltunk ketten, meg a természet. Itt döbbentem rá, hogy apa milyen jól ismer engem, és mennyire szeret. Ráadásul még halat is sikerült fogni! Remélem lesz még ilyen csodálatos nap, amit ketten töltünk apával, kikapcsolódva, jobban megismerve egymást és nem munkába rohanva.
 • Ruha Krisztofer: Kérd meg Istent, hogy segítsen, és segíteni fog. Tehát az volt a legjobb napom számomra, amikor meggyógyult a testvérem a koronavírusból, Isten segítségével.
 • Szigetvári László: Nyár vége volt, augusztus utolsó hete. Minden diák már az iskolába készült, de én nem, eszembe se jutott... Nagyon meleg volt, de a papával horgászni készülődtünk. Istenem... öt nap a tónál, csend,nyugalom és a természet, ennél jobb nincs. Amúgy nagyon sokszor járok a papával lógatni. Ő is gyerekkora óta pecázik, és sokat tanulok tőle. Szeretem a papát, sokat viccelődik, és okos dolgokat mond. (...) Remélem a papával még nagyon sokat fogunk lógatni.
 • Szegedi Rebeka: Amikor megszületett a kishúgom, akkor voltam a legboldogabb. Amikor először a kezemben fogtam, megmoccanni sem mertem, akkor fogtam életemben először kisbabát. (...) Nagyon hálás vagyok a szüleimnek az élményekért, és a húgomnak, hogy mindig mellettem áll.

A "Ha én miniszterelnök vagy szuperhős lennék" kategóriában ezek a munkák érdemelnek még külön említést:

 • Bíró Lilla Ramóna: Ez a történet azért íródott, hogy bízzunk magunkban, és soha ne adjuk fel! Ne érdekeljen, hogy ki mit mond. Bízz magadban!
 • Gahó János: Ha valakinek segítségre van szüksége, azonnal segítenék, és vinném fel a ranglétrán az embereket, hogy a tiszteletet megadják egymásnak, és mindenki mosolyogjon...
 • Medve Evelin: Azért szeretnék szupererőt, hogy eltereljem a figyelmemet a mai stresszes világról. Rengeteg minden van. Felvételi, új iskola, új barátok, vírusok, számonkérések, jövőnkről való fontos döntések. Ezek mind stresszhelyzetet szülnek, és végre nem csak a fantasy könyvekben olvashatnék ilyen történeteket.
 • Molnár Vivien Zsuzsanna: Én úgy gondolom, hogy az életben a kitartás a lényeg. Sok kis dolog után jön egy nagy jó. Csak hinni és bízni kell magunkban.
 • Nagy Cintia Evelin: Lehet, nincs igazi szuperhős, aki gyors, erős, jelmezben segíti a mindennapokat. De nekünk mégis léteznek, hiszen vannak, akik ezt elvégzik. Rendőrök, orvosok, ők az igazi példaképek és szuperhősök.
 • Rácz Péter: Egy szuperhős szerintem attól lesz hős, hogyha küzd a gonoszok ellen, és megmenti a jókat. A szupererő nagy felelősséggel jár, azért, mert sokat kell segíteni annak, aki bajban van.
 • Vasvári Gabriella: Nem az igazi szupererőn múlik az, hogy tényleg szuperhősök legyünk. Elég hozzá pár szó, egy kis segítség, és ennyivel hozzájárultunk ahhoz, hogy a világ más hely legyen. Példát mutatunk a velünk egyidőseknek, a kisebbeknek. Sőt, lehet, még az öregebbeknek is. Nem kell szupererő, hogy azok lehessünk. Tégy te is azért, hogy jobb legyen a világ pár szóval, odafigyeléssel!

A 99 pályázat közül az első, ami beérkezett, Váradi Béla Kevin munkája volt, aki leírta, hogy élete legjobb napját így képzeli: "Nekem egy tökéletes nap úgy indulna, hogy felébredek az ágyamban, kint süt a nap, és anyukám vár a konyhában a reggelivel.".

A novellákból kiderül, hogy a gyermekek rendkívül különböző dolgokra vágynak, fantáziájuk pedig mindent túlszárnyal. A fődíj nyertesével hosszabban is készült interjú, de a beérkezett művek alapján elmondható, hogy minden gyermek, aki vette a bátorságot, hogy elinduljon a versenyen: győztes.