Élet a kötelezőkön túl: ezt olvasd a nyári szünetben!

A kötelező olvasmányok listája elég tetemes, a legtöbb iskolában pedig még a vakáció idejére is adnak olvasnivalót. Szerencsére azonban van élet a kötelezőkön túl is. A nyári szünet ideális időszak az olvasásra, amikor végre könnyebb, téged igazán érdeklő könyveket vehetsz a kezedbe. Ha még nincs ötleted, hogy mit olvass a nyáron a szabadidődben, akkor most adunk néhány tippet.

Kiss Ottó: A bátyám öccse (Pagony)

"A bátyámnak van egy öccse, aki sajnos pont én vagyok. Ez önmagában is elég nagy baj, de az még nagyobb baj, hogy ez örökre így is marad."

Egy könyv, két testvér, öt versbe szedett, sziporkázóan őszinte és mulattató történet a testvéri lét fájdalmairól és örömeiről. A bátyám öccse 2021-ben elnyerte a Libri, Az Év Gyermekkönyvírója-díját.

Ajánlott: 6-12 éves korosztálynak és mindenkinek, akinek van testvére.

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt (Naphegy)

A lány, aki szavakkal varázsolt Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő élettörténetét meséli el. Ez a kötet a legújabb része annak a könyvsorozatnak, amelyben híres magyarok inspiráló életrajzait olvashatjuk. Különböző írók tollából, gyereknyelven, gyerekeknek, szívmelengetően kedves illusztárciókkal.

A sorozat részei még: A lány, aki csillagász lett (Balázs Júlia, első magyar csillagászról), A lány, aki orvos akart lenni (Hugonnai Vilma, első magyar orvosnőről), A fiú, aki imádta a matekot (Erdős Pál matematikusról), A fiú, akit elvarázsolt a zene (Bartók Béla zeneszerző ről) és A fiú, aki Varjóvárról álmodott (Kós Károly polihisztorról).

Ajánlott korosztály: 6-10 év.

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei (Kolibri)

Ismerd meg a világ legrosszabb gyerekeit! David Walliams, A világ legrosszabb gyerekei című, polgárpukkasztóan vicces mesegyűjteménye tíz rövid mesét tartalmaz, tíz elvetemülten csintalan gyerekről. Görbe tükröt mutatva neveti ki mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek világát egyszerre, így az olvasók között szép számmal akadnak szülők is. Zsenialitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több évben is a Harry Potter-könyvek előtt végzett az angol gyerekkönyveladási listákon.

Ajánlott korosztály: 7-11 év.

Jacqueline Wilson: Tracy Beaker (Pagony)

Jacqueline Wilson angol regényíró nagysikerű könyveinek többsége ma már csak antikváriumban találhatóak meg (ha van kedved nézz körül néhányban!), azonban a Pagony kiadó 2019-ben újra kiadta az egyik legnépszerűbb kötetét, a Tracy Beakert. Ha eddig nem szerettél olvasni, akkor ez a könyv tökéletes választás lehet neked: egy olvasmányos, szinte letehetetlen, jó humorú regény egy nevelőotthonban élő, nagyszájú tinédzserről, aki naplót ír.

Ajánlott korosztály: 9-12 év.

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben (Pagony)

A Pagony Kiadó Abszolút Töri sorozatában olyan könyvek szerepelnek, amelyek mai nyelven beszélnek a történelem fontos korszakairól és alakjairól. Ennek a része a Kórház az osztályteremben című izgalmas kalandregény is, ami az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc eseményeit - a megszokottól eltérően, néhány kamasz szemszögéből - dolgozza fel. Vajon mit jelentett a szabadság akkor? A könyvből (ez is) kiderül!

Ajánlott korosztály: 10-15 év.

+1 Csodaceruza magazin

Érdemes fellapozni a Csodaceruza gyermekirodalmi és művészeti folyóiratot, amiben szépen illusztrált meséket, verseket, játékokat és egyéb, érdekes tartalmakat találhattok.

Ajánlott korosztály: 5-10 év.

Ne feledd: egy jó könyvélmény örökre a tiéd marad. Olvasásra fel!