4 dolog, ami tutira nem fog hiányozni a gimiből

Gimnázium után elkezdeni az egyetemet valódi mérföldkő, ami számos változással jár – ezek közül sokat várva vár az ember, másról még elképzelése sincs, de egy biztos: vannak olyan dolgok, amiktől áldás megszabadulni a gimi végeztével. Mutatjuk, mire készülj!

Habár az egyetemista lét nagy felelősséggel is jár, azért igazán bulis is tud lenni – ez az első olyan időszak, amikor jóval lazább szabályrendszernek kell megfelelned, mint korábban. Ezt sem szabad félvállról venni, de kellő felelősségtudattal sikeres és közben bulis évek várhatnak rád.

Hajnali kelés 

Gimisként az ember legalább heti öt nap korán kel, hiszen az amúgy is korai első óra előtt még el is kell készülni, na meg beérni a suliba. Egyetemistaként az órarended magadnak állíthatod össze, így előfordulhat olyan nap is, amikor délután van az első órád, tehát búcsút inthetsz a hat órai ébresztőnek.

Mindennapos házi

Középiskolásként a jó eredmények érdekében szinte minden nap tanulnia és készülnie kell az embernek, azonban ez az egyetemen másképp van: a felsőoktatásban sokkalta időszakosabb az intenzív tanulás – a vizsgaidőszakra viszont érdemes időben elkezdeni készülni, hiszen az a legkevésbé sem leányálom.

Középiskolásként a jó eredmények érdekében szinte minden nap tanulnia és készülnie kell az embernek,Fotó / 123RF

Kötelező programok

A gimis évek során kötelező programok sokaságán kellett részt vennünk. Évnyitók, ünnepségek, sportesemények, amikre közel a 18. születésnaphoz már kevesen vágynak, hiszen szimplán felesleges időpazarlásnak tűnik – az egyetemen ezzel szemben aligha kell kötelező programokon részt venni, viszont annál inkább érdemes, ugyanis a felsőoktatási intézmények rengeteg érdekes és bulis eseményt szoktak szervezni. Előadások, workshopok, vagy utazások, ahol egy csomó érdekes emberrel találkozhatsz: ne légy rest elmenni, hiszen ez garantáltan nem olyan lesz, mint a gimis sportnap!

Felesleges órák 

Ámítás lenne azt mondani, hogy az egyetemen minden órádat szeretni fogod, de ha a megfelelő szakot választod, akkor valószínűleg a tárgyak nagyját érdekesnek fogod találni. Gimisként ezzel szemben sokszor szenved az ember feleslegesen olyan tárgyakkal, amik nehezek, na meg nem igazán hasznosak számára, ami a jövőjét illeti. Leendő bölcsészként fizika órán, vagy leendő mérnökként énekórán ücsörögni sokszor frusztráló, de szerencsére az egyetemen már arra koncentrálhatsz, ami valóban érdekel.