Ezek a kiemelkedő teljesítményű iskolák Nógrád megyében

Az Oktatási Hivatal az országos kompetenciamérés során évről évre listát készít a kiemelkedő teljesítményű iskolákról országszerte, most Nógrád megye legjobbjait mutatjuk be.

A mérés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy minden lakókörnyezetben léteznek jó és kiváló iskolák, kiemelkedő pedagógiai teljesítmények a hozzáadott pedagógiai értéket figyelembe véve. Jelenlegi cikkünk a Nógrád megyei kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat mutatja be az Oktatási Hivatal 2019-es Kompetenciamérésének (OKM) telephelyi jelentései alapján.

Magyarországon – bár az elmúlt években csökkenő mértékben, de − erőteljes az összefüggés a tanulók társadalmi státusza és iskolai teljesítménye között. Az OKM adatai alapján jól azonosíthatók azok az iskolák, amelyekben a diákok jobb eredményt érnek el, mint az a tanulók családi háttere, azaz szociális és kulturális körülményei vagy korábbi kompetenciamérések eredményei alapján várható lett volna. A Családi Háttér Index mutató egyetlen számadattal magába sűríti a tanuló családi környezetének azon tényezőit, melyek a legnagyobb befolyással vannak az iskolai teljesítményére. A családiháttér-index értéke a tanulói kérdőív néhány kérdésére adott válasz alapján kerül kiszámításra, mint például az otthon található könyvek száma, a szülők iskolai végzettsége külön-külön, van-e otthon számítógép és a tanuló halmozottan hátrányos helyzete.

Az elemzések azt érzékeltetik, hogy az adott intézmény milyen mértékben képes a diákok szociokulturális hátteréből fakadó hátrányait mérsékelni, illetve társadalmi lehetőségeit javítani az oktatás révén. Az Oktatási Hivatal azokat a középiskolákat emeli ki vizsgálatában, melyek rendkívül eredményesen ellensúlyozzák az ott tanulók hátrányos hátterét. Nógrád megyében ezek között szerepel például a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Nógrád megyében a 10. évfolyamos matematika kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat 4 évfolyamos gimnázium 5 0,019
Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Szécsény szakközépiskola 2 -1,224
Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Szécsény 4 évfolyamos gimnázium 1 -0,072
Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Salgótarján szakgimnázium 1 -0,981

 

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Nógrád megyében a 10. évfolyamos szövegértés kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat 4 évfolyamos gimnázium 4 0,019
Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium Salgótarján 4 évfolyamos gimnázium 3 0,635
Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Salgótarján szakgimnázium 2 -0,981
Salgótarjáni SZC Szondi György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Balassagyarmat szakgimnázium 1 -0,378

 

Az Oktatási Hivatal kiemelte azokat az intézményeket is, melyek jobb eredményeket értek el a legutóbbi kompetenciamérésen, mint az a tanulók korábbi, két évvel az előtti mérési eredményei alapján várható lett volna. Azaz az iskolák összes tanulójának aggregált CSH indexét és az átlag eredményeket vetik össze, hogy az eredményt megkapják. A táblázatban szereplő középiskoláknál a pedagógiai munka fejlesztő hatása tehát az átlagosnál nagyobb. Nógrád megyében ezek között van a Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Nógrád megyében matematika fejlesztés tekintetében:

Név Település Képzési forma Az elmúlt 5 évben hányszor teljesítette a feltételt
Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma Salgótarján szakgimnázium 2

 

A SuliLife hétről-hétre bemutatja sorozat formájában egy-egy megye legnagyobb hozzáadott pedagógiai értéket képviselő iskoláit az Oktatási Hivatal középiskolákra vonatkozó adatai alapján. Előző cikkeinkben a Komárom-Esztergom megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kiemelkedő teljesítményű iskolákat mutattuk be.