Még hogy gyengébbik nem? Badass nők a történelemből

A nőkről az a képzet él a legtöbb ember fejében, (hogy mennyire jogosan, az a tudósokat is foglalkoztatja), hogy gyengébbek, esendőbbek, törékenyebbek, kevésbé makacsak a férfiaknál. Azonban mindig is voltak olyan asszonyok, akik rácáfoltak ezekre a sztereotípiákra.

Bár a nemzetközi történelemben is számtalan ilyen különleges nővel találkozhatunk, mi, magyarok sem szenvedtünk belőlük hiányt.

Zrínyi Ilona

A nemesasszonyt, akiről matematikaversenyt is neveztek el, ma "egyedülálló édesanyaként" emlegetnénk, ugyanis nem sokkal második gyermeke születése után elvesztette férjét. A korban ilyen esetben általában nem képviselhette az anya a gyerekeit, Ilona azonban mégis képes volt kiharcolni magának a gyámság jogát.

Zrínyi Ilona nemcsak szellemi erejével, hanem kiváló fizikai állóképességével is kimagaslott.Fotó / Manda

Ha ez a lelkierő nem lenne elég lenyűgöző önmagában, meg kell említenünk azt is, hogy valószínűleg fizikai állóképessége is hihetetlen volt. Két éven át védte Munkács várát második férjével, a nála 14 évvel fiatalabb Thököly Imrével együtt, s még a vár feladása után is képes volt viszonylag kedvező feltételeket kicsikarni az ellenségtől. Wow!

Hugonnai Vilma

Noha, ma számunkra evidens, hogy a lányok is felvételizhetnek egyetemre, ez nem mindig volt így. Még alig több mint száz éve is sokan gondolták úgy, hogy a női agy fejletlenebb, így pedig alkalmatlan arra, hogy tudományos munkára "használják". Hugonnai Vilma Budapesten nem jelentkezhetett az orvosi képzésre, egészen Zürichig kellett mennie, hogy oklevelet szerezhessen.

Hugonnai Vilma igazi példakép, ha a hivatás eléréséről van szó.Fotó / Manda

Hazatérte után sem tevékenykedhetett azonban orvosként, ugyanis diplomáját nem ismerték el, így hosszú évekig szülésznőként dolgozott. Végül 1897-ben avatták hazánkban is orvosdoktorrá, ezzel pedig ő lett az első magyar orvosnő.

Karig Sára

Karig Sára nevét viszonylag kevesen ismerik, pedig igazán példás személyiség volt. Mind a nyilas uralom, mind pedig a kommunista rendszer idején kivette a részét az emberséges cselekedetekből, és minden körülmények között kitartott értékrendje mellett.

Karig Sára minden körülmények között kitartott értékrendje mellett.Fotó / Fortepan

A világháború alatt rengeteg zsidó származású ember életét mentette meg azzal, hogy menedéket nyújtott nekik, ezért 1985-ben a Világ Igaza kitüntetést is megkapta. Később egy választási csalást szeretett volna leleplezni (az úgynevezett kékcédulás választás idején), ezért a tettéért azonban politikai fogolyként munkatáborba került.