183 iskola vett részt a Fenntarthatósági Témahét versenyében: 9 ezer mobiltelefon és közel 23 ezer kilogramm elem hasznosulhat újra

A fenntarthatósági Témahét 2016 óta kerül minden évben megrendezésre. Idén április 19-étől 23-áig tartott, lezáró rendezvényét, az Almazöld konferencia és díjátadó gálát pedig 2021. június 11-én - pénteken - 11 órától tartották meg, rendhagyó módon: online.

Az egy órás rendezvényen bemutatták a legfontosabb eredményeit, a különféle versenyeken és programokon részt vett legeredményesebb diákokat, tanárokat és iskolákat, valamint a díjazott pályaműveket.

Az idei Fenntarthatósági Témahét egyik legizgalmasabb versenye a "GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Verseny" volt, melyen összesen 183 iskola vett részt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Telenor Magyarország támogatásával megvalósuló verseny célja az volt, hogy a diákok minél több, már nem használt mobiltelefont, e-kütyüt és elemet összegyűjtsenek.

Általános iskolák és egyéni versenyzők is indultak az időszaki hulladékgyűjtő versenyen, amelynek célja évről-évre, hogy minél több fiatalt mozgósítson, és ezzel is felhívja a figyelmet a környezet megóvására, valamint a mobilkészülékek újrahasznosíthatóságának lehetőségére.

A diákoknak a verseny ideje alatt összesen több mint 9 ezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint közel 23 ezer kilogramm elemet sikerült gyűjteniük újrahasznosítási célból.

Forrás: 123rf

Az idei verseny legaktívabb egyéni versenyzője, egy békéscsabai diák, aki egymaga több 1018 mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtött. A második helyezést - 686 db készülékkel - szintén egy békéscsabai diák érte el, míg a harmadik helyen - 654 darab készülékkel - egy pécsi diáklány végzett.

A legaktívabb iskola címét a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola Telephelye nyerte, ahol a diákok összesen 1758 darab mobilt és e-kütyüt gyűjtöttek. Ők az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően ősszel egy elem újrahasznosító telepre is ellátogathatnak. A második helyen egy pécsi - a Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola -, míg a harmadik helyen egy bicskei - Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola - iskola végzett; ők összesen több mint 1300 darab e-hulladékot gyűjtöttek.

Forrás: 123rf

A 10 legtöbb mobiltelefont és e-kütyüt, valamint a 10 legtöbb használt elemet gyűjtő diák értékes mobiltelefont, tabletet, hordozható hangszórót és fejhallgatót nyert.