5 dolog, amit nem tudtál a forintról

Magyarország hivatalos pénzneme a forint, minden nap a kezedben van, de biztos, hogy mégis vannak dolgok, amiket nem tudsz még róla. Derítsd ki most, hogy mik azok.

Az Unilife korábban írt már a virtuális pénzekről, beszéljünk most a jó öreg hagyományos pénzről. Ha tényleg profinak érzed magad a témában, ezzel a kvízünkkel is tesztelheted magad a világ valutáival kapcsolatban. A pénz az élet egyik legfontosabb dolga, azért nem árt, ha mindent tudsz róla, és képes vagy vele bánni.

75 éves fizetőeszköz

A forintot 1946-ban vezették be, miután a II. világháború utáni hiperinfláció teljesen elértéktelenítette az ország akkori valutáját, a pengőt. Maga a forint, azonban nem magyar találmány és sokkal idősebb, mint a jelenlegi magyar forint. A Firenzében 1252-től vert aranyforint a középkor leghíresebb fizetőeszközei közé tartozott.

A forintot 1946-ban vezették be, miután a II. világháború utáni hiperinfláció teljesen elértéktelenítette az ország akkori valutáját, a pengőt.Fotó / Mediaworks

Egy papírpénz átlagos élettartama 4-5 év.

Vagyis ennyi időbe telik, amíg elhasználódik, ezért kell a forgalomban lévő bankjegyek harmadát minden évben lecserélni, annak ellenére, hogy speciális anyagból, gyapotból készülnek. A bankjegyekkel szemben az érmék strapabíróbbak, akár 28 évig is bírhatják.

Az érméknek hosszabb az élettartamuk, mint a papírpénzeknek.Fotó / Fortepan

Mi történik az elhasznált bankjegyekkel?

Egy megsemmisítő gép ledarálja őket, a pár milliméteres darabokat téglatest alakú brikettekké préselik, és 2008 óta jótékony célra ajánlják fel, mivel magas fűtőértéke van. Non-profit szervezetek pályázhatnak a brikettekre, hogy ezzel is csökkenthessék fűtési költségeiket.

Kossuthnak is volt forintja

1848 nyarán Kossuth Lajos pénzügyminiszterként azzal próbálta a szabadságharcban álló ország pénzügyi helyzetét javítani, hogy önálló magyar pénzt vezetett be a hivatalos, osztrák valutával szemben. Az ország azon részein, melyek magyar irányítás alatt voltak, ez volt forgalomban. A köznyelv csak Kossuth-bankónak nevezte.

Hogyan védik a hamisítás ellen?

A hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak a bankjegyek. Vannak köztük olyanok, amik szabad szemmel láthatóak, és olyanok is, amelyekhez valamilyen speciális eszközre, például UV-fényre van szükség, hogy az előoldalon található lovas kuruc vitéz képe látható legyen az 500 forintos bankjegyeken.

A hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak a bankjegyek.Fotó / Fortepan

Ha olvasnál még érdekességeket a pénzről, itt megteheted.