A köznevelésért felelős államtitkár szerint kiválóan sikerültek idén az érettségi vizsgák

Maruzsa Zoltán szerint a digitális kompetenciák fejlődését eredményezte a távolléti oktatás.

"A korábbinál sokkal több emelt szintű vizsgát tettek a diákok idén tavasszal, ennek ellenére még jobb lett az érettségi átlageredménye, mint az elmúlt tanévben" - mondta a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán.

Kitért arra, hogy már a második olyan tanévet zárták le, ami a 2019 decemberében Kínából elszabadult koronavírus-járvány miatt rendkívüli intézkedések sorát igényelte. Úgy gondolja, az idén szeptemberben kezdődő tanév már jelenléti oktatással kezdődhet meg.

Saját megítélése szerint egy rendkívül nehéz tanév áll a magyar diákok és tanárok mögött, hiszen egy változékony járványügyi helyzetben kellett megszervezni az oktatást, ami még az előző tanévhez képest is jobban megviselte az intézményvezetőket és pedagógusokat, hiszen jelenléti munkarendben kezdtek, majd az egyes évfolyamok fokozatosan álltak át a digitális oktatásra, és ehhez mindenkinek alkalmazkodnia kellett.

Az államtitkár úgy véli, izgalmas lesz a 6., 8. és 10. évfolyamos diákok körében végzett kompetenciamérés eredménye, azonban ez csak 2022-ben áll majd rendelkezésre.

Ezt követően kiemelte, hogy a középiskolás korosztálynál már az előző tanévben is tapasztalható volt, hogy milyen könnyen hozzászoktak a digitális munkarendhez, ennek következtében még a pandémia előtti bukások, évismétlések száma is csökkent. Mára ez sajnos azonban a 2019-es, járvány előtti évismétlések arányát tekintve - az összes állami intézményt figyelembe véve - 2,8 százalékról újra visszanőtt 2,6 százalékra.

Maruzsa Zoltán arra is kitért, hogy a későbbi egyetemen történő lemorzsolódás ellen érdemes a diákoknak legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tennie. A pandémia ellenére az idei évben a végzős diákoknak csupán 1,7 százaléka nem tett érettségi vizsgát, ez jobb arány, mint 2020 tavaszán.

"Az összesített átlag 3,65 lett, ami tökéletesen megfelel az előző öt év átlagának. Tavaly 3,61 volt, kicsit tehát még sikerült is javítani. Az összes vizsgafajtát együttvéve, átlagosan hatvan százalékos teljesítményt nyújtottak a tanulók, ez átlagosan pont ennyi volt 2015 és 2019 között is, vagyis az idei érettségi abszolút illeszkedik az előző évek statisztikájához. Ez jó, mert ha romlottak volna az eredmények, az egyértelműen jelezte volna, hogy nem sikerült jól megszervezni a felkészülést. Matematikából semmi eltérés nincs, bár sokan mondták, hogy ebből a tárgyból különösen nehéz felkészülni online, ez mégsem látszott az osztályzatokon. Az előző évekhez viszonyítva jobb lett az eredmény magyarból, angolból, németből és fizikából, kicsit gyengébb lett viszont történelemből, biológiából és kémiából." - árulta el Maruzsa Zoltán.

A szeptemberi tanévkezdést illetően azt nyilatkozta, hogy jelenléti oktatásra készülnek, hiszen a pedagógusok tömeges oltása megtörtént, átoltottságuk kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől nem kell tehát tartani. A 16-18 éves tanulók körében pedig már most ötven százalék feletti az átoltottság, és a 12-15 éves korosztály tagjai közül is több ezren megkapták már az oltást.

Forrás: Magyar Nemzet