Ha beüt a krach - avagy mit tehetsz, ha nem vettek fel egyetemre?

Bár a pontszámok hivatalos kihirdetéséig még körülbelül egy hónap hátra van, sokan már valószínűleg kiszámolták, hogy mennyi eséllyel kerülhetnek be az áhított szakra. Ha te is ezek közé az emberek közé tartozol, és aggódsz, hogy mit tegyél, ha nem vesznek fel: semmi gond, segítünk!

Ha pedig szívesen számolgatnál még, a képzési területek nevére kattintva megnézheted az előző évek ponthatárait: jog, bölcsészettudomány, államtudomány, gazdaságtudomány, társadalomtudomány.

Mit ne tegyél?

Mindenek előtt fontos kihangsúlyozni, hogy ha szeptembertől esetleg még nem erősíted az egyetemisták táborát, semmiképpen ne úgy fogd fel a dolgot, hogy kezdetét veheti a végtelen henyélés és sorozatnézés. Próbáld meg mindenképpen hasznosan tölteni az oktatás nélküli időt, mi pedig segítünk erre módot találni.

Keresztféléves képzések

Talán eddig nem tudtál róla, de egyes szakokon lehetőséged van keresztféléves képzésre jelentkezni. Ez annyit takar, hogy nem szeptembertől, hanem a következő félévtől, tehát februártól kezded meg egyetemi tanulmányaidat. Fontos megjegyezni viszont, hogy nem minden egyetemen és közel sem minden szakon élhetsz ezzel a kiváltsággal, így érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

Semmi gond, segítünk!Fotó / 123rf

Képzéseken, tanfolyamokon való részvétel

Ha a szeptembertől induló képzésre nem vettek fel, keresztféléves képzés pedig nem indul a szakodon, érdemes elgondolkodni egy rövidebb képzés, vagy tanfolyam elvégzésén. Ezeknek köszönhetően biztosan nem fogsz elszokni a tanulástól, ráadásul mire következő évben újra felvételizel, már a kezedben lesz egy rendkívül hasznos papír, amivel a jövőben akár állást is találhatsz.

Munka

Amennyiben az általad választott szakon nem indul keresztféléves képzés, ezen kívül tanfolyamot sem szeretnél elvégezni, érdemes elgondolkodni azon, hogy valami munka után nézz. Bár a diákmunkák sajnos nem játszanak ebben az esetben, (hiszen érettségizett felnőttként, egyetemi hallgatói jogviszony nélkül nem számítasz diáknak), rengeteg részmunkaidős állás közül válogathatsz, vagy találhatsz olyan teljes munkaidős állást is, ahol elegendő az érettségi bizonyítvány.

A legfontosabb tehát az, hogy ne a semmittevéssel teljen ez az időszak, próbáld meg kihozni a legjobbat a kialakult helyzetből!