Gyűlölöd a kötelezőket? Íme, néhány tipp a nyári olvasásukhoz

Ne hagyd befolyásolni magad a „kötelező olvasmány" elnevezéssel, hiszen közhely, de igaz: a kötelező nem feltétlenül rossz. Ráadásul néhány praktikával te is könnyebbé teheted az olvasást, megtalálhatod a módját annak, hogy ne érezd büntetésnek a kötelezőket.

Egy-egy iskolai tanév után szinte nagyítóval kell keresni azt a diákot, aki megint tanulnivalóval, sulival akar foglalkozni. Ráadásul már maga a kötelező olvasmány elnevezés is elrettentő, mert mégis ki szeretne valami olyasmit csinálni, amiről nem ő dönthet, hanem előírják neki?

Csakhogy akármennyire berzenkedünk, le kell nyelni a békát, mert ha tetszik, ha nem, idővel számot kell adni a kötelező olvasmányokból. Ezért össszeszedtünk néhány érvet és praktikát, hogy miért érdemes nyáron kézbe venni a kötelezőket.

1. Szórakoztatóbb, mint várnád

Oké, nem vitatjuk, például Jókai Mórnak Az arany ember című könyve mai szemmel dagályos szövegfolyamnak hathat, de ahogyan erre, a többi könyvre is igaz: sokkal érdekesebb is lehet, mint elsőre gondolnád. Sosem tudod, melyik oldalon találkozol valami izgalmassal, valami széppel, netán akár csak egy új szóval.

2. Ne utáld pusztán a neve miatt

Tudjuk, a kötelező nagyjából össze is kapcsolódott a rosszal, ám hidd el, biztosan nem azért állították össze a listát, hogy gyerekeket és tinédzsereket „kínozzanak". Bízz bennük, hogy akár több is lehetsz az olvasásélmények által.

3. Nyáron több időd van rá

Rendben, persze, az ember nem akar a nyáron is az iskolával foglalkozni, ám lássuk be, ilyenkor több időnk van elmélyedni egy könyvben, mint a tanév közben, amikor dolgozatra készülés, magánóra meg edzések is töltik ki a hétköznapokat.

Forrás: Shutterstock

4. Csak lazán

Nem feltétlenül szükséges menetrendet vázolni a kötelezők olvasásához, vagy akár napról napra kézbe venni a könyvet. Mégis csak nyár van, pihenő, ne hagyd, hogy számonkérjék rajtad, haladj úgy, ahogy neked jól esik. Csak azért haladj velük! Egy megjegyzés a szülőknek: próbáljuk meg ne kényszeríteni a gyereket az olvasásra, mert a rossz élmény egy életre megutáltathatja velük ezt az egyébként tartalmas és sokat adó elfoglaltságot.

5. Jelölgesd be, ami fontos

Néhányan talán azért sem veszik kézbe a kötelezőket, mert úgy gondolják, az iskola kezdetére elfelejtik az olvasottakat. Ha saját példányod van, nem ördögtől való, hogy ceruzával, post-itekkel jelöld meg vagy emeld ki a lényeget, így könnyebb is lesz visszakeresned később. Hónapok elteltével pedig akár egy kötelezők röviden összefoglalóval is felfrissítheted az emlékeket.

6. E-book is kedvet csinálhat

Sokan imádják kézbe venni a könyvet, hiszen annak hangulata van, de lehet, hogy te már jobban hozzászoktál az okostelefonodhoz. Ha megengedheted magadnak, talán eggyel közelebb áll hozzád az E-book-olvasó, hiszen nem kell könyvet cipelned, és a megszokott digitális világban érezheted magad.

7. Ilyenkor utána is nézhetsz

Előfordulhat, hogy a valamelyik kötelező olvasmány még érdekel is, és olvasnál a hátteréről. Találhatsz infókat a megírásának a körülményeiről, a történelmi korról, az íróról, akár egy-egy elemzéssel nem világos részek tisztázódhatnak. És közben észre sem veszed, hogy milyen sokat tanultál, sőt még a helyesírásod is javult.

+1. Szórakoztató kvízekkel tesztelheted a tudásodat

Honlapunk többször is készített már teszteket a kötelező olvasmányokhoz, például A Pál utcai fiúk, Az arany ember vagy a bájos klasszikus A kis herceg témakörében is tesztelheted a tudást.

Egyébként a kötelező olvasmányokon túl is van élet, sőt korábban is hoztunk már néhány tanulságos olvasmányt a nyárra.