5 tipp, ha most kezded a gimit

A gimiben számtalan újdonság vár, de fel vagy készülve? Íme néhány tipp, ha vannak még kérdéseid.

A középiskola egy teljesen új világot nyit meg előtted. Már nem vagy kisgyerek, a felnőtté válás kapujában állsz. Új barátok, új helyzetek, új kihívások várnak rád, így nem csoda, ha legalább egy kicsit izgulsz. Hogyan birkózol majd meg az új tárgyakkal? Hogyan jössz ki a többiekkel, ha beütnek a gimis drámák? Reméljük, ez a pár tipp segít megválaszolni néhány kérdésedet.

Látogasd meg az új helyszínt

Ha voltál már nyílt napon, mielőtt kiválasztottad a számodra tökéletes középiskolát, már nagyjából ismered az épületet. Az is lehet, hogy amikor egy fél nap erejéig ott jártál, teljesen elvesztél és egy nagy labirintusnak tűnt az egész. Ha nem szeretnél az első tanítási napon tanácstalanul álldogállni, tégy egy kört az épületben, amikor lehetőséged van rá. A beiratkozás napja pont jó is lehet erre.

Tanácsos megismerni a helyet, ahova járni fogsz, ez megkönnyíti a beilleszkedést.Fotó / Shutterstock

 

Tanulj meg az időddel gazdálkodni

Jó, ha már ilyen hamar átgondolod, mi a legkézenfekvőbb megoldás a tennivalóid vezetésére és az időd beosztására, amiről még többet az Unilife cikkében olvashatsz. Ha általánosban bevált a leckefüzet, most sem kell a járt utat járatlanért elhagynod, de ha valami komolyabbra vágysz, akkor fontold meg, hogy beszerzel egy határidőnaplót vagy diáknaptárat.

Tekints a négy évre egységként

A legjobb visszatekintve adható tanács az, hogy ne csak a következő dolgozatra tanulj, utána mindent kidobva, mert már úgyis mindegy, hanem tekints úgy a négy középiskolai évre, mint egy hosszú érettségi felkészítőre. Ha minden jegyzetelésnél arra gondolsz, hogy ez lehet, hogy egyszer majd tétel lesz, könnyebb dolgod lesz kiemelni és megjegyezni a lényeget.

Állj ki magadért

Ha eddig minden tanárokkal vagy diáktársakkal felmerülő konfliktusodat a szüleid vagy a tanáraid segítettek rendezni, most jobb, ha felveszed a kesztyűt és megvéded magad, ha a szükség úgy hozza. Minél hamarabb megtanulod, hogy hogyan oldd meg a nehéz helyzeteket kultúráltan, de hatékonyan, annál jobb. Ezt csak úgy sajátíthatod el, ha gyakorlod. Merd vállalni a véleményed, azt, ami neked jó. Mindezt tedd határozottan és udvariasan!

Merd vállalni a véleményed, azt, ami neked jó. Mindezt tedd határozottan és udvariasan!Fotó / Shutterstock

Ne félj lefoglalni magad

Ha attól tartasz, hogy a suli nyújtotta új kihívások mellett nem lesz időd vagy energiád órán kívüli elfoglaltságokra, ne becsüld alá magad. Akkor fogod igazán élvezni a középiskolát, ha már itt kihasználod a szakkörök és klubok adta lehetőségeket, sokat ismerkedsz és tapasztalsz.