Ezek a kiemelkedő teljesítményű iskolák Somogy megyében

Az Oktatási Hivatal az országos kompetenciamérés során évről évre listát készít a kiemelkedő teljesítményű iskolákról országszerte, most Somogy megye legjobbjait mutatjuk be.

A mérés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy minden lakókörnyezetben léteznek jó és kiváló iskolák, kiemelkedő pedagógiai teljesítmények a hozzáadott pedagógiai értéket figyelembe véve. Jelenlegi cikkünk a Somogy megyei kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat mutatja be az Oktatási Hivatal 2019-es Kompetenciamérésének (OKM) telephelyi jelentései alapján.

Magyarországon – bár az elmúlt években csökkenő mértékben, de − erőteljes az összefüggés a tanulók társadalmi státusza és iskolai teljesítménye között. Az OKM adatai alapján jól azonosíthatók azok az iskolák, amelyekben a diákok jobb eredményt érnek el, mint az a tanulók családi háttere, azaz szociális és kulturális körülményei vagy korábbi kompetenciamérések eredményei alapján várható lett volna. A Családi Háttér Index mutató egyetlen számadattal magába sűríti a tanuló családi környezetének azon tényezőit, melyek a legnagyobb befolyással vannak az iskolai teljesítményére. A családiháttér-index értéke a tanulói kérdőív néhány kérdésére adott válasz alapján kerül kiszámításra, mint például az otthon található könyvek száma, a szülők iskolai végzettsége külön-külön, van-e otthon számítógép és a tanuló halmozottan hátrányos helyzete.

Forrás: 123rf

Az elemzések azt érzékeltetik, hogy az adott intézmény milyen mértékben képes a diákok szociokulturális hátteréből fakadó hátrányait mérsékelni, illetve társadalmi lehetőségeit javítani az oktatás révén. Az Oktatási Hivatal azokat a középiskolákat emeli ki vizsgálatában, melyek rendkívül eredményesen ellensúlyozzák az ott tanulók hátrányos hátterét. Somogy megyében ezek között van például a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Somogy megyében a 10. évfolyamos matematika kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Kaposvár szakgimnázium 5 -0,138
Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár 4 évfolyamos gimnázium 5 0,668
Siófoki SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Siófok szakgimnázium 3 -0,182
Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Nagyatád szakgimnázium 3 -0,527
Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Marcali szakközépiskola 1 -1,646

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Somogy megyében a 10. évfolyamos szövegértés kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium Barcs 4 évfolyamos gimnázium 2 -0,007
Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Kaposvár szakgimnázium 2 -0,138
Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Nagyatád szakgimnázium 2 -0,527
Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Kaposvár szakgimnázium 1 -0,727
Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium Kaposvár szakgimnázium 1 -0,077
Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium Marcali 4 évfolyamos gimnázium 2 0,241
Siófoki SZC Marcali Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Marcali szakközépiskola 2 -1,646

Az Oktatási Hivatal kiemelte azokat az intézményeket is, melyek jobb eredményeket értek el a legutóbbi kompetenciamérésen, mint az a tanulók korábbi, két évvel az előtti mérési eredményei alapján várható lett volna. Azaz az iskolák összes tanulójának aggregált CSH indexét és az átlag eredményeket vetik össze, hogy az eredményt megkapják. A táblázatban szereplő középiskoláknál a pedagógiai munka fejlesztő hatása tehát az átlagosnál nagyobb. Somogy megyében ezek között van például a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Somogy megyében matematika fejlesztés tekintetében:

Név Település Képzési forma Az elmúlt 5 évben hányszor teljesítette a feltételt Családiháttér-index (CSHI)
Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Kaposvár szakgimnázium 3 -0,138
Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Nagyatád szakgimnázium 1 -0,527
Siófoki SZC Bacsák György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Fonyód szakgimnázium 2 -0,452
Siófoki SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Siófok szakgimnázium 3 -0,182

A SuliLife hétről-hétre bemutatja sorozat formájában egy-egy megye legnagyobb hozzáadott pedagógiai értéket képviselő iskoláit az Oktatási Hivatal középiskolákra vonatkozó adatai alapján. Előző cikkeinkben a Pest megyei és a Nógrád megyei kiemelkedő teljesítményű iskolákat mutattuk be.