Második nyelv - Jól teszed, ha komolyan veszed!

A középiskolai képzés egyik legnagyobb lehetősége a második nyelv. Most lehet nem így tűnik, de ez az egyik leghasznosabb tudás, amit a középiskolában megszerezhetsz.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a többi tárgyra soha nem lesz szükséged az életben, de az biztos, hogy középiskolában az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, az az, ha elhanyagolod a második idegen nyelvedet. Sajnos erre nem azonnal fogsz rájönni, hanem évek múltán, hiszen az érettségihez nem feltétlenül kell egy második nyelv, viszont később az élethez annál inkább.

Tényleg több vagy tőle

Ezerszer lerágott csont, de igaz. A nyelvtanulással nemcsak a tudásod, de a személyiséged is gazdagodik, hiszen minden nyelv egy picit másképp írja le a világot.

Segít megismerni a világot

A fentiekből következik, hogy egy másik kultúrát a saját nyelvén keresztül tudsz igazán megismerni. Jobban át fogod érezni az irodalmát, életmódját, világfelfogását minden olyan népnek, akiknek a nyelvét ismered.

A középiskolai képzés egyik legnagyobb lehetősége a második nyelv.Fotó / Shutterstock

Egyetem határok nélkül

Ha több idegen nyelven is beszélsz, sokkal több európai egyetem kapuja fog előtted megnyílni érettségi után. Legyen szó teljes képzésről vagy az Erasmus programról. Utóbbit amúgy is bűn kihagyni, hiszen – ahogy az UniLife-on is írtunk róla – különleges lehetőség, ami során rengeteg kedves élményt és hasznos kapcsolatot szerezhetsz, attól függetlenül, hogy hány nyelvet beszélsz.

Hasznos vagy kötelező a munkához

Egy második vagy többedik beszélt nyelv hatványozottan megkönnyítheti az egyetem utáni/melletti álláskeresést. Elég csak a mérnöki szakmákra gondolni, amelyben nagyon nagy előnyt tud jelenteni a német nyelvtudás.