Megérkeztek a hivatalos statisztikák, hogyan szerepeltek a 2021-ben érettségiző diákok

A koronavírus-járvány miatt az idei már a második év, hogy az érettségiző diákoknak csak írásbeli vizsgát kellett tenniük, a szóbelik elmaradtak.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta az idei eredményeket. Ebből kiderül, hogy az összesített emelkedett: 3,61-ről 3,65-re.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár már korábban nyilatkozott: "Matematikából semmi eltérés nincs, bár sokan mondták, hogy ebből a tárgyból különösen nehéz felkészülni online, ez mégsem látszott az osztályzatokon. Az előző évekhez viszonyítva jobb lett az eredmény magyarból, angolból, németből és fizikából, kicsit gyengébb lett viszont történelemből, biológiából és kémiából. Ezek egyike sem markáns eltérés, csak annyi, amennyi az aktuális feladatsorok összeállításától függően minden évben megfigyelhető, trendszerű változások nincsenek, érdekes viszont, hogy az idegen nyelvi vizsgák jobban sikerültek, pedig sokan szóban szoktak javítani ezekből a tárgyakból, és most nem is volt szóbeli.".

Táblázatban mutatjuk a legjelentősebb tantárgyak középszintű érettségijeinek eredményeit:

Tantárgy neve

Elért eredmény

magyar nyelv és irodalom

66,27%

matematika

51,24%

történelem

52,2%

angol nyelv

64,78%

német nyelv

57,39%

informatika

66,92%

földrajz

62,09%

biológia

53,9%

fizika

75,16%

kémia

67,51%

Az átlag tehát mind a 10 főbb tantárgy esetében meghaladta az 50%-ot, azaz elérte a közepes - hármas - érettségi érdemjegyet. Sőt, az eredmények átlaga magyar nyelv és irodalomból, angol nyelvből, informatikából, földrajzból, fizikából és kémiából még a 60%-ot is meghaladta, ami a jó - négyes - érdemjegy határa. Ezek közül is kiemelkedik a fizika - ami ráadásul egy olyan tantárgy, melyet digitálisan kifejezetten nehezebb tanítani -, amiből a diákok átlagosan több mint 75%-ot értek el.

Az eredmények tükrében kijelenthető, hogy a magyar oktatás kiállta a koronavírus okozta digitális oktatásbeli próbát: a diákok - egyúttal az őket felkészítő tanárok is - sikeresen teljesítettek.

Az érettségi eredményei elsősorban azon diákok számára fontosak, akik szeretnének továbbtanulni. A ponthatárok idén július 22-én derülnek ki, az UniLife csapata kint lesz az idei Pont Ott Parti helyszínén, és mindent élőben közvetít.