Változások a középfokú oktatásban

Kétségtelenül eseménydús tanévet tudhatunk magunk mögött. A világjárvány okozta nehézségek és a rendszerbeli átalakulás kezdeti bizonytalanságai jellemezték a tanévet. A számok mindenesetre azt mutatják: aggodalomra semmi ok, nőtt a középfokú oktatásban résztvevők száma és a jelentkezőké is. Lássuk a KSH legfrissebb statisztikáit.

A középiskolákban a 2020/2021-es tanév hagyományos keretek közt indult, míg 2020 novemberében újra a digitális munkarend vált a tanulók és az oktatók mindennapjaivá. Az online oktatás nehézségeit – a felsőoktatás kivételével – pedig 2021 tavaszától rázhatták le fokozatosan az iskolások.

1,8 millióan a köz,- és felsőoktatásban

Igen, Magyarország lakosságának majdhogynem egyötöde a köznevelés, a szakképzés vagy a felsőoktatás valamely intézményében tanul. Bár a középfokú intézmények tanulóinak száma összességében az elmúlt tanévben 469 ezer főre csökkent, az általános iskolásoké nőtt, méghozzá 729 ezer főre.

A köznevelés és az iskolarendszerű szakképzés átalakulása

Egy kis kronológiával kezdve, a 2016/2017-es tanév változásai mind az egyes intézménytípus nevekben, mind az ellátott feladatok terén jól nyomonkövethető. Maga a középiskola, mint képző-intézmény fogalma is átalakult.2020/2021-es tanévben a köznevelési és a szakképző intézmények tevékenységeik szerint szétváltak. Párhuzamosan futnak a korábbi szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzések, valamint a jelenlegi szakgimnáziumok, - tehát a művészeti, a közművelődési és a pedagógiai képzési területet magába foglaló intézmények - technikumok és szakképző iskolák (lásd az alábbi ábrát és a már megjelent cikkünket).

Forrás: KSH

A középfokú nappali oktatásban 398,3 ezren, a nem nappali oktatásban pedig 71,1 ezren vesznek részt. Az első számot tekintve, ez 12,5 ezerrel kevesebb, mint az előző évben.

A középiskolások csaknem 48 százaléka gimnáziumban tanul, így tanulók kicsit több mint fele szakmai képzést is folytató szakképző iskolákba, technikumokba, szakgimnáziumokba jár. A sajátos nevelési igényű tanulók középfokú oktatását biztosító szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban (1,7 százalék) folytatja tanulmányait, arányuk 10 éve változatlan. Pontos számokat az alábbi ábrán és a KSH oldalain találsz.

Forrás: KSH

Sok-sok sikert kívánunk azoknak, akik a 2021/2022-es tanévben kezdik meg tanulmányaik valamilyen középfokú oktatási intézményben!