Gyakori sztereotípiák az egyetemről - biztos, hogy igazak?

Egyetemre menni rettentő izgalmas - új környezet, új emberek, mindenek felett pedig végre megszabadul az ember a szülei óvó tekintetétől. Akár várakozással, akár szorongással tekintesz az elkövetkezendő időszakra, biztosan vannak sejtéseid, mivel jár majd az egyetemi lét – most megtudhatod, mi tévhit, és mire számíthatsz valójában!

Reggelig tartó bulik, plusz kilók, fogyatkozó zsebpénz – ugyan némely előítéletnek van igazságalapja, a valóság azért összetettebb. Csak mert egyetemistává válsz, még nem leszel más ember, így a szokásaidat is te alakíthatod a gimi végezte után is.

„Az egyetemen mindenki extra okos, és mindenki tudja, mit akar csinálni."

Ha nem vagy biztos a döntésedben, és még igencsak ködös a kép, amikor a jövődre gondolsz, ne csüggedj el: hamar ki fog derülni, hogy neked való-e a választott szak – ha nem, akkor válts, amíg nem késő, ugyanis elpazarolni az időd (na meg az állami féléveid) valami számodra érdektelenre, kicsit sem kifizetődő. Ha pedig úgy érzed, jó helyen vagy, de az egyetem utáni időkről fogalmad sincs, ne ijedj meg: ezzel rengetegen vannak így. Járj nyitott szemmel, nézd meg, mik a lehetőségeid, és meg fogod találni az utad.

„Az egyetemen állandóan bulizni fogok!"

Bár az amerikai filmek könnyen megtéveszthetik az embert, a valóság az, hogy nem fogsz minden héten négyszer piros műanyag poharakból inni és az asztalon táncolni. Bár az egyetemen tényleg több lehetőség adódik a partizásra, egy idő után már nem fog annyira lázba hozni, és sem energiád, sem időd, sem pénzed nem lesz az állandó megőrülésre.

Csak mert egyetemistává válsz, még nem leszel más ember, így a szokásaidat is te alakíthatod a gimi végezte után is.Fotó / 123RF

„Az egyetem sokkal nehezebb lesz, mint a gimi, a vizsgaidőszak pedig maga a pokol."

Az egyetemi tanulmányok nehézsége nagyban függ a szakodtól: bizonyos szakok tényleg nagyon megterhelőek, de sok abszolút nem mondható nehezebbnek a középiskolánál. A vizsgaidőszak olykor tényleg pokolnak érződhet, de ha hatékonyan osztod be az időpontjaid, és ráfókuszálsz a tanulásra, akkor simán elvégezhető – emellett pedig sokkal több idő jut az évközbeni lazulásra, mint a gimiben.

„Ezeknek életem legjobb éveinek KELL, hogy legyenek!"

Talán a legelterjedtebb sztereotípia az egyetemről az, hogy ezek életed legszebb évei lesznek. Ugyan simán lehet, hogy ezek lesznek a legjobb évek, ez közel sem biztos: sokan jobban szerették a gimi ismerős biztonságát, mások várják, hogy végre ne vizsgákkal és beadandókkal, hanem munkával kelljen foglalkozniuk, így ne hidd, hogy veled van a baj, ha nem éled annyira az egyetemi létet.