Ezek a kiemelkedő teljesítményű iskolák Tolna megyében

Az Oktatási Hivatal az országos kompetenciamérés során évről évre listát készít a kiemelkedő teljesítményű iskolákról országszerte, most Tolna megye legjobbjait mutatjuk be.

A mérés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy minden lakókörnyezetben léteznek jó és kiváló iskolák, kiemelkedő pedagógiai teljesítmények a hozzáadott pedagógiai értéket figyelembe véve. Jelenlegi cikkünk a Tolna megyei kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat mutatja be az Oktatási Hivatal 2019-es Kompetenciamérésének (OKM) telephelyi jelentései alapján.

Magyarországon – bár az elmúlt években csökkenő mértékben, de − erőteljes az összefüggés a tanulók társadalmi státusza és iskolai teljesítménye között. Az OKM adatai alapján jól azonosíthatók azok az iskolák, amelyekben a diákok jobb eredményt érnek el, mint az a tanulók családi háttere, azaz szociális és kulturális körülményei vagy korábbi kompetenciamérések eredményei alapján várható lett volna. A Családi Háttér Index mutató egyetlen számadattal magába sűríti a tanuló családi környezetének azon tényezőit, melyek a legnagyobb befolyással vannak az iskolai teljesítményére. A családiháttér-index értéke a tanulói kérdőív néhány kérdésére adott válasz alapján kerül kiszámításra, mint például az otthon található könyvek száma, a szülők iskolai végzettsége külön-külön, van-e otthon számítógép és a tanuló halmozottan hátrányos helyzete.

Forrás: 123rf

Az elemzések azt érzékeltetik, hogy az adott intézmény milyen mértékben képes a diákok szociokulturális hátteréből fakadó hátrányait mérsékelni, illetve társadalmi lehetőségeit javítani az oktatás révén. Az Oktatási Hivatal azokat a középiskolákat emeli ki vizsgálatában, melyek rendkívül eredményesen ellensúlyozzák az ott tanulók hátrányos hátterét. Tolna megyében ezek között van például a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája és a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Tolna megyében a 10. évfolyamos matematika kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Szekszárd 4 évfolyamos gimnázium 5 -0,068
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bonyhád 4 évfolyamos gimnázium 5 0,392
Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma Bonyhád szakgimnázium 3 -0,484
Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája Szekszárd szakgimnázium 1 -0,805
Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár 4 évfolyamos gimnázium 1 0,394

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Tolna megyében a 10. évfolyamos szövegértés kompetencia felmérés és a Családiháttér index alapján:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bonyhád 4 évfolyamos gimnázium 4 0,392
Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Dombóvár 4 évfolyamos gimnázium 1 0,394
Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Szekszárd 4 évfolyamos gimnázium 3 -0,068
Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma Bonyhád szakgimnázium 2 -0,484
Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája Szekszárd szakgimnázium 1 -0,805
Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája Szekszárd szakközépiskola 1 -0,978
Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda Tamási 4 évfolyamos gimnázium 2 0,060
Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya 4 évfolyamos gimnázium 1 -0,158

Az Oktatási Hivatal kiemelte azokat az intézményeket is, melyek jobb eredményeket értek el a legutóbbi kompetenciamérésen, mint az a tanulók korábbi, két évvel az előtti mérési eredményei alapján várható lett volna. Azaz az iskolák összes tanulójának aggregált CSH indexét és az átlag eredményeket vetik össze, hogy az eredményt megkapják. A táblázatban szereplő középiskoláknál a pedagógiai munka fejlesztő hatása tehát az átlagosnál nagyobb. Tolna megyében ezek között van például a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium.

Kiemelkedő teljesítményű iskolák Tolna megyében matematika fejlesztés tekintetében:

Név Település Képzési forma Az elmúlt 5 évben hányszor teljesítette a feltételt Családiháttér-index (CSHI)
Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Szekszárd 4 évfolyamos gimnázium 4 -0,068
Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya 4 évfolyamos gimnázium 1 -0,158

Kiemelkedő teljesítményű iskolából egy van Tolna megyében a szövegértés fejlesztés tekintetében:

Név Település Képzési forma Elmúlt 5 évben hányszor volt kiemelkedő iskola Családiháttér-index (CSHI)
Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola Szekszárd 4 évfolyamos gimnázium 2 -0,068

A SuliLife hétről-hétre bemutatja sorozat formájában egy-egy megye legnagyobb hozzáadott pedagógiai értéket képviselő iskoláit az Oktatási Hivatal középiskolákra vonatkozó adatai alapján. Előző cikkeinkben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Somogy megyei kiemelkedő teljesítményű iskolákat mutattuk be.