Úgy érzed, nem az igazi? Mi szólhat a suliváltás mellett vagy ellene?

Bárkivel előfordulhat, hogy a középsuli vagy egyetem kiválasztása után azt tapasztalja, mégsem oda került, ahova szeretett volna. Ilyen helyzetben sem szabad kétségbe esni, hisz bármikor lehet sulit váltani, ezzel semmi probléma nincs.

Nem a legkellemesebb érzés, amikor rájössz, nem abba a suliba kerültél, ahol lenned kell. Ez az egyik legkellemetlenebb érzés tud lenni, ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy lelépj, mert semmi értelme sincs olyat csinálni, amit valójában nem is igazán szeretnél.

Elsősorban gondold át, miért szeretnél váltani. Ha a közösséggel van probléma, akkor érdemes a leginkább megfontolni, kell-e váltani, vagy sem. Biztosan akad pár ember a környezetedben, akivel össze tudnál barátkozni, csak még nem ismertétek meg egymást igazán. Ebben az esetben nem érdemes váltani, hisz ez a probléma nagyon gyorsan meg tud oldódni.

Következő, és a legfontosabb gond az lehet, ha rájössz, mégsem azt szeretnéd tanulni, ahová jelentkeztél. A helyzet nem könnyű, hisz így akkor időt vesztettél, emiatt pedig lehet érdemes ott maradni legalább fél évet, hogy biztosan ki tudd jelenteni, megpróbáltad, de neked ez nem jön be.

Nem a legkellemesebb érzés, amikor rájössz, nem abba a suliba kerültél, ahol lenned kellFotó / 123RF

Ha már az első órák után sírva menekülnél, ne gondolkozz a dolgon, lépj le. Senkinek sem kötelessége szenvedni egy olyan helyen, ahol nem is igazán szeretne lenni. Ne érezd cikinek, inkább büszkén vállald, hogy te meg merted hozni ezt a döntést. Az életed nem fog darabjaira hullani, maximum vársz egy évet és újra próbálkozol valahol máshol.

Az a probléma is felmerülhet, hogy nem érzed úgy, bármit is fogsz tudni kezdeni a diplomáddal. Ebben az esetben természetesen nem mindegy, mikor kezdesz el ezen gondolkozni. Ha az első félévben már látod ezt, akkor vagy váltasz, vagy úgy állsz hozzá, hogy úgysem a diploma lesz a mérvadó pályaválasztásnál. Ha maradnál a szakon, azt is megteheted, hogy olyan gyakornoki melókat választasz, amelyek valamilyen szinten kötődnek a szakodhoz, így előfordulhat, mégsem hiába tanultál olyan sokat.