Ezt a 3 dolgot muszáj megfogadnod, ha azt akarod, hogy az idei tanév legyen az eddigi legjobb

A reklámújságokban és a kirakatokban lassanként már a tanévkezdéshez köthető használati tárgyak fognak szemezni velünk, így kénytelen-kelletlen be kell ismernünk: ezt a sulikezdést sem fogjuk megúszni... Egy-egy új tanév kicsit hasonlít az új naptári évekhez is: lehetőséget jelentenek a változásra, a javulásra, újrakezdésre.

Ha azt szeretnéd, hogy szuper éved legyen, mutatjuk, milyen új "tanévi" fogadalmakat érdemes tenned!

1. Átgondolt napi- és hetirendet fogsz követni.

Nyilvánvalóan az órarended egy adott dolog lesz, amivel majd az iskolakezdés idején szembesülsz, ha pedig különóráid, edzéseid is vannak, ezeket is ügyesen kell belevenned a tervezésbe. Ha már minden "kötelező" elfoglaltságod időpontját ismered, nekiláthatsz megtervezni, hogyan lesz majd időd felkészülni az órákra, mikor tudsz majd némi pihenést is beiktatni.

Fontos, hogy megtanuld beosztani az idődet!Fotó / 123RF

Lehet, hogy ez elsőre nagyon kényelmetlennek és korlátozottnak fog tűnni, de hosszabb távon mindenképp az előnyödre válik, ha tudatosan használod fel az idődet, hiszen jobban fogod kihasználni a tanulásra szánt időt, ezáltal javulhatnak az eredményeid is, és ha ügyes vagy, a barátaidra, szeretteidre is több energiád maradhat.

2. Komolyan fogod venni a tanulmányaid, de nem stresszelsz rájuk.

Jó esetben fontos számodra, hogy milyen jegyeket szerzel, hiszen jó darabig ezek a számok fogják meghatározni a további életedet, esetleg a későbbi munkahelyedet. Könnyű azonban átesni a ló túloldalára, és teljesen ráfeszülni az eredményeidre – ez pedig sokkal többet árt, mint gondolnád.

Elképzelhető, hogy a képességeid alapján nem tudsz minden tárgyból ugyanazon a szinten teljesíteni, de ezzel nincsen semmi baj! Mielőtt teljesen kétségbeesnél egy hármas vagy négyes miatt, gondold át, hogy minden tőled telhetőt megtettél-e (azaz figyeltél-e órán, készültél-e a dolgozatra/feleletre, igyekeztél-e megérteni az anyagrészt, kértél-e segítséget stb.). Ha igen, akkor nyugodj meg, a világ nem dől össze egyetlen számonkérés miatt!

3. Nyitott leszel.

Ha már sokadik éve jársz ugyanabba az osztályba és iskolába, könnyen eshetsz abba a hibába, hogy csak a megszokott társaságodra figyelsz. Nem is gondolnád, mennyiféle élménytől fosztod így meg magad! Az életkorotok egyik legfőbb sajátossága, hogy akár évről évre is nagyon sok dolog változhat a személyiségetekben, szóval simán elképzelhető, hogy akit két éve még ki nem állhattál, mára akár az egyik legjobb barátod lehet!