Szeptembertől új iskola: 5 + 1 tanács iskolaváltóknak

A ballagás előtti iskolaváltás soha nem egyszerű dolog, általában mind a szülőket, mind a gyerekeket megviseli. Legyen az oka költözés, válás, vagy gondok az előző iskolában, némi rossz érzés és bizonytalanság szinte biztosan párosul hozzá. Ebben a cikkünken összegyűjtöttünk nektek néhány hasznos tanácsot, hogy gördülékenyebben vegyétek ezt az akadályt!

Az iskolába való beilleszkedés egy soktényezős folyamat, amelyben a tanulás és a teljesítmény épp úgy szerepet kapnak, mint az új kapcsolatok kialakítása az újdonsült osztálytársakkal. Íme, 5 + 1 tipp, hogy könnyebb legyen ez az időszak!

Add önmagad!

Viselkedj természetesen és ne próbálj másnak látszani, vagy máshogy viselkedni, mint egyébként, ha olyan barátokat szeretnél, akik önmagad miatt kedvelnek. Az erőlködést, hamisságot, taktikázást ráadásul a legtöbben megérzik, ami - érthető módon - nem fog szimpatikussá tenni a többiek szemében.

Fő a pozitivitás

Légy laza, vidám és barátságos a társaiddal! Ez bármilyen közösségen egy alapfeltétel, egy új közegben pedig még fontosabb, mint egyébként.

Járj különórá(k)ra

Válassz legalább egy iskolai különórát (sport, zene, hittan stb.), ami érdekel! A tanítás utáni elfoglaltság amúgy is több szempontból hasznos kikapcsolódás, hát még ha összebarátkozol néhány hasonló érdeklődésű iskolatársaddal! Két legyet üthetsz egy csapásra: egy közösség tagjává válsz, miközben jól szórakozol.

Tartsd a kapcsolatot a régi osztálytársakkal

Ne felejtkezz meg a régi barátaidról sem! Ápold a már meglévő baráti kapcsolataidat, tölts velük időt rendszeresen, hiszen ők azok, akikkel igazán jól érzed magad és akikben biztosan megbízhatsz. Plusz, az átmeneti időszakot is megkönnyíthetik neked, amíg az új iskolában is rátalálsz néhány jó barátra.

Beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés

Beszélj az iskolaváltásról a szüleiddel és a barátaiddal! A kommunikáció és az önismeret szerepe ugyanis egy ilyen stresszhelyzetben kiemelten fontos. Ha beilleszkedési nehézségek miatt váltasz iskolát, akkor érdemes levonni a tanulságokat, fejlődni és nem megismételni a régi hibákat (ha voltak ilyenek).

+1 Az új tanárok is a segítségedre lehetnek

Néhány hét után biztosan kialakul, hogy ki az a néhány tanár, akiknek szívesen vennéd a támogatását. Ha jó kapcsolatot ápolsz velük, akkor ők is segíthetnek neked abban, hogy minél előbb beilleszkedj az új helyen.

Összefoglalva: Gondolkodj pozitívan, add önmagad, légy laza: tudd, hogy rád találnak a barátok idővel. Na és persze: keresd a kapcsolódási lehetőségeket!