Külföldi ösztöndíjak a középiskola alatt – „ERASMUS-on innen”

Az egyetemi képzés alatt a legtöbb esetben kérdés a külföldi ösztöndíjak kapcsán merül fel. Rengetegen döntenek úgy, hogy részben ERASMUS vagy más programok keretében tesznek szert fontos tapasztalatokra, szélesítik látásmódjukat. Kevésbé evidens, hogy erre már a középiskola évei alatt van lehetőség.

Miért érdemes már középiskola alatt részt venni egy külföldi ösztöndíjprogramban?

A bevett gondolkodás alapján akár túl korainak tűnhet a középiskolai képzés egy részét külföldön teljesíteni, ugyanakkor érdemes meggondolni, mivel nagyon egyedi és előnyös helyzetbe kerülhetsz, ha már az egyetemi felvételi előtt szert teszel ezekre a tapasztalatokra. Széles világlátás, együttérzés, felelősség, csapatszellem – mind olyan képességek és személyiségjegyek, melyek már az egyetemi évek alatt rendkívül hasznosak lehetnek. Nem is feltétlenül a képzés során, sokkal inkább az ezekben az években kihasználható egyéb lehetőségek (mellékállás, önkéntes munka, ERASMUS+ szakmai gyakorlatok) szempontjából.

Az egyetem alatti ösztöndíjakhoz képest nagy különbség, hogy a középiskolai külföldi részképzések az alacsony életkor miatt sokkal inkább közösségekhez kötődnek. Kollégiumi elhelyezéssel vagy családok „vendéglátásával" valósulnak meg, így mindig lesz támogató és segítő társaságod. Mivel a szállás és az étkezés a legtöbb esetben adott, a pénzügyi tudatosságodat biztonságos közegben fejlesztheted költőpénzed okos beosztásával.

Forrás: 123rf

Hogyan érdemes nekilátni a keresésnek?

A legkomfortosabb helyszín megtalálásához a nyelvi képességek és idegen nyelvi célok mentén érdemes nekilátni. Az angol nyelvismeret majdnem minden európai államban fejleszthető, de ha egy ettől eltérő nyelven szeretnél napi szinten kommunikálni, mindenképpen olyan ország irányába érdemes tájékozódni, ahol az a hivatalos nyelv. Ez a „kényszer" fogja megadni a másik legfontosabb eredményt, amit a külföldi középiskolai ösztöndíjak adhatnak: az idegen nyelven történő fesztelen, természetes és gördülékeny kommunikáció képességét.

Természetesen az anyagi lehetőségek és a személyes érdeklődés is kikerülhetetlen tényezők az ösztöndíj-hely megkeresésében, ezek olyan szempontok, amelyek leszűkíthetik a „jelöltek" listáját.

Forrás: 123rf

Néhány hasznos forrásEzt követően érdemes felkeresni egy olyan, hazánkban is működő ernyőszervezetet, ami már a jelentkezési folyamat elindításában és annak végigvitelében tud támogatást adni. Ezek közül véleményünk szerint a fontosabbak:

United World Colleges Magyarország

A United World Colleges egy globálisan tevékenykedő mozgalom, ami az ifjúsági nevelés keretében a nemzetek és kultúrák közötti megértést, kölcsönös felelősségvállalást, a környezetünk tiszteletét, a cselekvés értékét kívánja átadni. Feltétel a jelentkezéskori betöltött 16., de nem betöltött 19. életév, magyar állampolgárság – vagy meghatározott idejű magyarországi tartózkodás és magyar nyelvismeret és oktatási rendszerben való részvétel. További információk a magyar egyesület honlapján.

Rotary Klub

A Rotary-nek Magyarországon több klubja van, mindegyik más és más részképzést támogat. Az ösztöndíjak között találhatók teljes tanévre, fél évre (néhány hónapra), valamint egy-két hétre szóló táborok is. A klubba először felvételizni kell, majd ezt követően indulhat a lehetőségek felfedezése. További információ a Rotary Klub honlapján.

Youth for Understanding

A Youth For Understanding (YFU) a honlap szerint egy nemzetközi non-profit szervezet, amely oktatási programokon keresztül segíti középiskolás diákok fejlődését egy nyitott és elfogadó szemléletű világért. A YFU egy 70 éves múltra visszatekintő nemzetközi, non-profit szervezet, mely fiatalok oktatási csereprogramjainak szervezésére jött létre, több, mint 60 országban van jelen a világ összes táján. Világszerte évente mintegy 3500 középiskolás korú diák vesz részt a YFU csereprogramján. A program kétirányú, van lehetőség cserediákok fogadására is. A YFU szervezetén belül egyébként nemcsak ösztöndíjprogramokon történő részvétel, hanem önkéntesség munkavégzés is lehetséges.