Anya, kezdődik!?

Bármennyire is fájdalmas ezt kimondani: már csak másfél nap van hátra az iskolakezdésig. Sajnos idén is nagyon gyorsan elszaladt az a majdnem teljes három hónap, amely talán az év legszebb és legszabadabb időszaka. Míg a nyári szünet a diákok és tanárok számára is egyaránt a kikapcsolódás, a feltöltődés és a pihenés ideje, addig a szeptember az újratervezést és újrakezdést (is) jelképezi. Ennek jegyében hoztunk néhány tippet, hogy miképp is hangolódjatok az új tanév indulására.

1. A felkelésTudjuk, nem indulhatott volna nehezebb tanáccsal a felsorolásunk, mint azzal, hogy próbálj meg időben felkelni holnap, az utolsó napon. Elsőre valóban bonyolultnak tűnhet ez a feladat, de hidd el szeptember elsején reggel 6.30-kor nagyon is hálás leszel az egy nappal azelőtti önmagadnak, hogy hozzászoktatta a szervezeted a korai ébredéshez. Így már a kezdet kezdetén elkerülheted a reggeli nyűgösséget, a dekoncentrációt és a türelmetlenséget.

Fontos azonban, hogy ne rögtön 6 órakor kelj! Ha mondjuk eddig 10-kor keltél fel, akkor állítsd be az órád 7 óra 30 percre, és így könnyebben fog menni az ébredés, és napközben is produktívabb leszel.

Forrás: 123rf

2. Szelektálj!Az őszi nagytakarítás nem véletlenül része a háztartások életének. Lehetőséget ad, hogy átnézd mit szereztél be a nyáron, mi hiányzik még a téli hónapokhoz, és mi az, amiből túl sok van otthon. Ennek megfelelően az iskolakezdés előtt is érdemes megvizsgálni a fiókok és a szekrények tartalmát.

A ruhák

Bár a vénasszonyok nyara még hozhat kellemesen meleg őszi napokat, azonban valószínűleg a negyven fok már nem fog visszatérni közénk. Ezért az áttekintést érdemes a nyári ruhákkal kezdeni. Nézd meg, mi az, amit szívesen hordtál, ezeket csomagold el egy olyan helyre, ahol nem porosodnak, majd következzenek azok a darabok, amelyeket egyáltalán nem viseltél az elmúlt időszakban. E ruháknak két útja van: ha már nagyon rossz állapotban vannak, akkor felhasználhatod őket, mondjuk, rongyként a takarításhoz vagy kereshetsz olyan konténereket, amelyekben gyűjtik a már használhatatlan textileket. A jó állapotban lévő, de már számodra nem hasznos, ruhadarabokat pedig szépen becsomagolva és összrendezve eladományozhatod egy segélyszervezetnek, hogy ezáltal örömet szerezz másoknak. Ezután következik az őszi-téli kollekció. Az előzőekhez hasonlóan tudsz eljárni itt is, azonban ebben az esetben fontos, hogy a hideg napokra is gondolj, és írj egy listát, mi hiányzik a szelektálást követően a szekrényedből.

Forrás: 123rf

3. MotivációAbban mindenki egyetért, hogy egy tanév minden szempontból hosszú. Megterhelő az időtartamát, a koncentrálás mennyiségét és a motiváció fenntartását illetően egyaránt. Ezért még mielőtt elkezdődne az igazi munka, érdemes összeállítani egy motivációs listát, amelyben megfogalmazódnak a feladatok, a lehetőségek és a célok. Például egy-egy jegy javítása, egy új sportszakkör kipróbálása vagy mondjuk az iskolaújság szerkesztésébe történő bekapcsolódás. Ehhez jó módszer, ha készítesz magadnak egy olyan háttérképet, plakátot vagy montázst, amelyen illusztratív módon szerepelnek a kitűzött célok, így ha elveszítenéd a fonalat, csak rá kell pillantanod.

Mindezek előtt azonban a lényeg az, hogy még élvezd a hátralévő másfél napot, és az így szerzett élményekkel gazdagodva és feltöltődve, vidáman kezdj bele az új tanévbe.