Lopj időt magadnak: 10/10/10 - új módszer az időd maximális kihasználására

Úgy érzed, bármennyi időd van, mégsem jut mindenre? Este eszedbe jut, hogy szerettél volna még olvasni, jógázni és videojátékozni is, de már túl fáradt vagy? Itt a tökéletes módszer, amivel ezeket is beépítheted a napodba.

A szeptember beköszöntével újra kezdetét veszi az iskola, ismét egy évet kell várni azokra a napokra, amikor az idődet teljes egészében úgy osztod be, ahogy te szeretnéd. A sűrű sulis napok közben gyakran csak este jövünk rá, hogy mennyi mindent akartunk még csinálni és csalódottan, fogadkozva bújunk ágyba, hogy holnap biztos csinálunk neki időt.

A 10/10/10-es módszer szerint összesen 30 percet töltesz három szabadidős tevékenységgel. A 30 percet egyben vagy külön-külön is eltöltheted, a lényeg, hogy minden nap legyen legalább 30 perced arra, amit csak a saját kedvedért csinálsz, hiszen heti 3,5 óra neked is jár.

Fotó / 123RF

Persze nem szabad, hogy a szabadidő kötelezettséggé váljon. A lényeg, hogy a nap folyamán kisebb időegységeket töltesz olyan tevékenységekkel, amelyek neked sokat jelentenek. Mindez azoknak különösen hasznos, akik már nagyon unják, hogy a sok tanulás és bokros teendő között mindig az kerül parkolópályára, amit szívük szerint a legszívesebben csinálnának.

A lényeg, hogy csak három vagy kevesebb tevékenységet válassz. Nem muszáj, hogy 10 perces egységekben gondolkodj, lehet akár 5 perc is, vagy amennyit szeretnél. A legjobb, ha választasz egy hasonlóan elfoglalt barátot, és ketten csináljátok. Fontos, hogy ne légy túl szigorú magaddal, hiszen egy jó rutin alkalmazkodik hozzád, és nem fordítva.

Ha rendszeresen időt szánsz arra, amit szeretsz, számos pozitív hatással szembesülni fogsz. Nyugodtabbak lesznek a napjaid és segít a szorongáson is, ha például a reggelekbe iktatsz fél órát, amikor csak magaddal foglalkozol.