Nem lehetetlen! Élet a kötelezők után - Így szeresd meg (újra) az olvasást!

Manapság a fiatalok körében sajnos nem túl népszerű elfoglaltság az olvasás, ennek legfőbb oka pedig általában az, hogy sokan a kötelező olvasmányok miatti rossz tapasztalatokkal azonosítják ezt a tevékenységet. Ez pedig nagy kár, hiszen a könyvek számtalan felejthetetlen élménnyel tudnak gazdagítani.

Ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik sosem voltak képesek végigolvasni egy regényt, vagy esetleg a kötelező olvasmányok vették el a kedvedet a könyvektől, akkor ez a cikk neked szól!

Na de mi a baj a kötelezőkkel?

Alapvetően semmi baj nem lenne velük, hiszen arra találták ki őket, hogy megismertessék a fiatalokkal az irodalom nagyjainak alkotásait. Az idő múlásával a fiatalabb generáció egyre nehezebben tud azonosulni a regények tartalmával és a szerzők írásmódjával, arról már nem is beszélve, hogy ezeknek köszönhetően egyre inkább nő bennük az olvasással kapcsolatos ellenszenv.

Szerencsére van megoldás!

Vannak, akik számára a világ legunalmasabb elfoglaltsága az olvasás, így az ő esetükben nem igazán lehet hasznos tanáccsal szolgálni. Azok számára viszont, akik éreznek magukban motivációt arra, hogy a kötelezők által szerzett negatív élmények ellenére is adnak egy esélyt ennek a hobbinak, szerencsére van pár ötletünk!

Vannak, akik számára a világ legunalmasabb elfoglaltsága az olvasásFotó / 123RF

Gondold át, hogy mi érdekel

Tekintve, hogy a kötelező olvasmányok nem a diákok érdeklődése alapján vannak kiválasztva, sokan abban a hitben élnek, hogy minden létező könyv olyan "unalmas és lehangoló", mint azok, amiket általános- és középiskolában el kellett olvasni.

A valóság ezzel szemben az, hogy számtalan műfaj és alműfaj van, amik közül válogatni lehet, így mindenki találhat ínyére való olvasmányt. A szerelmes történetek iránt vágyóknak tökéletes választás lehet bármilyen romantikus könyv, aki pedig egy másik világban szeretne elveszni, annak bátran ajánljuk a fantasy vagy sci-fi regényeket.

Nem tudsz választani a műfajok közül? Semmi gond!

Ha hadilábon állsz a tökéletes olvasmány kiválasztását illetően, akkor megoldás lehet számodra, ha egy általad kedvelt film vagy sorozat könyvváltozatát olvasod el. Manapság már rengeteg adaptáció készül, és garantált, hogy ha a filmes vagy sorozatbeli világ belopta magát a szívedbe, akkor a könyvet egyenesen imádni fogod, hiszen egy sokkal részletgazdagabb képet tár eléd.