Hogy igazságos? Így osszátok meg a költségeket a lakótársakkal

Már tényleg ketyeg a visszaszámláló, hamarosan elköltözöl az első albérletedbe, hiszen szeptembertől egyetemista leszel. Sok mindent fogsz ez alatt az idő alatt tanulni, a lakótársakkal való együttműködés csak egy ezek közül.

Nemcsak a pénzzel kell megtanulnod bánni, hanem ki kell tapasztalnod azt is, hogy mikor jobb alkalmazkodni a helyzethez, és mikor kiállni magadért. Minderre meg fog tanítani az első külön lakásban eltöltött időszak. A lakótársaiddal nemcsak a fürdőn, hanem bizonyos költségeken is osztoztok, az együttlakás csak akkor lesz gördülékeny, ha ezt jól kezelitek.

Fektessétek le az alapszabályokat és írjátok is le

Nem véletlen, hogy így szól a mondás: a jó barátság titka a pontos elszámolás. Ha már az elején megegyeztek, hogy mit, milyen arányban vagy, hogyan osztototok el, elkerülhetitek a vitás helyzeteket. Míg a rezsit a legjobb egyenlően szétosztani, felmerülhetnek olyan költségek, amelyeket arányosan, vagy többfelé szeretnétek elosztani. Érdemes leírni a dolgokat, mert az emberi viselkedés még akkor is kiszámíthatatlan, ha jóban vagytok.

Nem véletlen, hogy így szól a mondás: a jó barátság titka a pontos elszámolás.Fotó / 123RF

Bizonyos dolgokat érdemesebb külön kezelni

Vannak olyan kiadások, amelyeket nehezebb elosztani: az ételek, főznivalók is ebbe a kategóriába tartoznak. Feltehetően mindenkinek elég más étkezési szokásai vannak, így akadnak olyan dolgok, amelyeken tudtok osztozni (só, liszt, tészta, rizs), más dolgokat viszont jobb, ha külön vesztek. Ebbe a kategóriába tartoznak a fürdőszobai dolgok is, például a szappan, a mosószer, a WC-papír. Gondold át, hogy egyszerűbb-e ezeket közösen venni, vagy jobban megéri-e külön. Valaki például sokkal többet mos és több mosószert használ, mint mások, valaki pedig nagyon válogatós, ha WC-papírról van szó.

Ha probléma van, kezeld éretten

Ne hagyj például passzív-agresszív cédulákat a fiókban, ha azt vetted észre, hogy valaki rendszeresen dézsmálja, amit magadnak vettél. A te érdeked is, hogy a viszony jó maradjon, ezért állj ki magadért, de tedd nyugodtan. Ha cetlit akarsz hagyni, akkor legyen kedves, vagy küldj üzenetet. Nehéz kitapasztalni, hogy mi fér bele és mi nem, de a legjobb, ha már az elején odafigyelsz arra, hogy kit választasz lakótársnak és te is azon vagy, hogy korrekt legyél.

Állj ki magadért, de ezt tedd nyugodtan.Fotó / 123RF