Az őszi érettségi legfontosabb szabályai: még van egy utolsó esélyed jelentkezni

Az őszi érettségikre való jelentkezés szeptember 6-án lejárt, ami rossz hír, ha most akartál vizsgázni, és még nem jelentkeztél. A szabályokat jobban megvizsgálva azonban lehet még egy utolsó esélyed. Mutatjuk hogyan!

Kezdjük a lényeggel, ami jelen esetben az, hogy az Oktatási Hivatal oldala szerint, ha elmulasztottad a jelentkezési határidőt, akkor attól számítva nyolc napon belül még leadhatsz igazolási kérelmet a vizsgát szervező intézménybe. Tehát szeptember 6-tól számítva még nyolc napig megpróbálhatsz jelentkezni az őszi vizsgákra, de ebben az esetben már az adott intézmény dönt, hogy elfogadja-e a kései jelentkezésed. A teljes tájékoztatót itt éred el az Oktatási Hivatal honlapján. Tudjuk, hogy ez nem ideális helyzet, de még mindig jobb, mint tétlenül hibáztatni magadat.

Szeptember 6-tól számítva még nyolc napig megpróbálhatsz jelentkezni az őszi vizsgákra.Fotó / MTI / Komka Péter

Dátumok, százalékok, szintek

Ha a jelentkezést simán, épphogy, esetleg csodával határos módon megoldottad, akkor már el is kezdhetsz az érettségire készülni, amelyről a következőket kell tudnod:

  • az írásbeli részei október 15-én kezdődnek, és október 28-án érnek véget
  • a szóbeli vizsgákból az emelt szintűek november 11-től 15-ig fognak tartani
  • a középszintű szóbeliketnovember 22-től 26-ig rendezik meg

A legfontosabb vizsgák dátumait nálunk is megtalálod, a teljes vizsganaptárat az Oktatási Hivatal oldalán.

Az értékelés nem változott a korábbiakhoz képest, emelt és középszinten továbbra is 25 százalék kell az elégséges eredményhez (értsd: hogy ne bukj meg), méghozzá úgy, hogy egyik vizsgarész eredménye sem lehet kevesebb 12 százaléknál. Abban az esetben, ha ez a kellemetlen helyzet előáll, a többi részeredménytől függetlenül a teljes vizsga elégtelen lesz. Emelt szintű vizsga után pedig akkor kapod meg az 50 pluszpontot, ha pontjaidat az emelt szinten teljesített vizsgaeredménnyel számítják, és legalább 45 százalékot elértél az adott tárgyból.

Amiben mi tudunk segíteni...

Az az, hogy nálunk megannyi érettségi feladatosorokból összeállított kvízt találsz matekból, töriből, földrajzból és bioszból. Továbbá az UniLife-on és SuliLife-on is találsz cikkeket arról, hogyan oszd be az időd, hogyan tanulj hatékonyabban, mivel turbózd fel az agyad, és hogy miként győzd le a stresszt. Sok sikert!