Így szabadulj meg a felesleges cuccoktól és kezd tiszta fejjel a tanévet

Szeretnél felkészülten belevágni az új tanévbe? Még nem késő, hogy átnézd a szobádat és megszabadulj mindattól, ami csak hátráltat a hatékonyságban.

Materialista világban élünk és a folyamatos vásárlás kísértésének csaknem lehetetlen ellenállni. Komoly tudatosságra van szükségünk, ha nem akarunk bedőlni a hirdetések özönének, amelyek, lássuk be, elég meggyőzően állítják, hogy már csak arra a dologra van szükségünk a boldogsághoz.

Ha sikerül is felismernünk, hogy a sok cuccal csak a baj van, nem olyan egyszerű megválni tőlük. Amikor megveszünk egy újabb dolgot, mindig meg vagyunk győződve, hogy szükségünk van rá, és logikusan cselekszünk. Ha kiselejtezzük, akkor bánjuk csak meg a korábbi kiadást. Be kell látnunk, hogy feleslegesen költöttünk arra a drága jóga nadrágra, futócipőre, vagy magassarkúra, és mégsem lesz belőlünk elhivatott jógázó, futó vagy olyan lány, aki minden nap magassarkút hord. Így a selejtezés együtt jár a kudarc érzésével és a félelemmel, hogy mi van, ha megválunk valamitől és később megbánjuk.

Ha sikerül is felismernünk, hogy a sok cuccal csak a baj van, nem olyan egyszerű megválni tőlük.Fotó / Shutterstock

A rendetlenség és a felesleges holmik pedig, akár komoly stresszforrás lehetnek. A probléma annyira komoly, hogy egy felmérés szerint a válaszadók harmada kerüli az otthon töltött időt csak azért, hogy ne kelljen a rendetlenséggel szembesülnie.

Mégis eljön az a pont, amikor már nem halogathatjuk tovább, megszületik a fejünkben az elhatározás, hogy legalább néhány dolognak mennie kell és új rendszerre van szükség. De hogyan állj neki a nagy feladatnak?

Első lépésként készíts be jó néhány zsákot és dobozt, hogy legyen hova raknod, amit kiválogatsz.

Döntsd el, milyen rendszer szerint akarsz haladni. Kategória szerint (ruhák, cipők stb.), vagy terület szerint (ruhásszekrény, könyvespolc).

Szedj ki mindent és alkoss kupacokat: dolgok, amiket megtartasz, amiket eladsz, elajándékozol és végül, amiket kidobsz vagy újrahasznosítasz.

Jó aranyszabály lehet, hogy egy adott területet, szekrényt annyiszor kell egy évben átnézned és szétválogatnod, ahányszor hozzányúlsz egy nap alatt, hiszen a rendet megtartani, a következő nagy feladat.